blog

Informeel Shanghai

Architectuur

Ondanks alle ontwikkelingen in Shanghai leiden oude tradities een hardnekkig bestaan. De openbare ruimte ondergaat iedere avond een metamorfose en komt op een unieke manier tot leven. Pleinen, parken en straten worden podia voor allerlei activiteiten. Iedere vrije vierkante meter wordt benut.

Informeel Shanghai

Openbare ruimte wordt gegarandeerd door de overheid. Alle nieuwe projecten hebben een terugspringende rooilijn van 20 tot 50 meter. De projectontwikkelaars zijn verplicht deze strook in te richten voor het publiek. De Shanghainezen maken hier gretig gebruik van en zien deze publieke ruimte als een verlengstuk van hun woonkamer, keuken, fitnessruimte of zelfs slaapkamer.

De meeste woningen zijn vaak klein en slecht van kwaliteit. Daarnaast delen mensen hun appartement vaak met hun ouders en een andere familieleden. Iedere extra ruimte is dus welkom. Natuurlijk wordt de straat intensiever gebruikt in de lange warme zomers, maar zelfs in de koude winters gaat het leven op straat gewoon door.

Alles in pyjama

Hoe op hun gemak de Shanghainezen zijn voelen in de openbare ruimte is goed te zien aan het aantal mensen dat ‘s avonds in pyjama op straat loopt. Zodra ze thuis komen trekken ze een pyjama aan. Zo gekleed lopen ze nog even naar de winkel, gaan ze uit eten, schaken ze met de buren of maken ze een ommetje met de hond. Alles gaat in pyjama.

Tijdens de expo in Shanghai probeerde de overheid dit gebruik tegen te gaan. Wat moesten al die buitenlanders wel niet denken? De campagne was niet succesvol en de bewoners van Shanghai houden dit oude gebruik vol overgave in stand. In de winter dragen ze speciaal gewatteerde pyjama’s en ook dan spelen ze een potje schaak met de buren op straat.

Sport

De straat wordt ook gebruikt voor de nodige lichaamsbeweging. Vooral oudere vrouwen nemen ‘s avonds bezit van de anders lege entreepleinen voor kantoorgebouwen. Zij doen daar een soort combinatie van dans en gymnastiek. Ook worden stijldanslessen gegeven en doet men aan karaoke. Dit trekt grote groepen toeschouwers aan die een kring rond de verschillende uitvoeringen vormen.

Eten

Natuurlijk wordt ook gegeten op straat. Dit is immers Azië. Op bijna ieder straathoek duiken ‘s ochtends en ‘s avonds eetstalletje op. ‘S ochtends voorzien zij iedereen van een ontbijt dat meegenomen wordt naar kantoor. S ‘avonds zijn de eetstalletjes uitgebreider en bieden zij ook plekken om te zitten. Stoelen en tafels nemen bezit van het trottoir. ‘S winters worden tenten opgezet om de klanten te beschermen tegen de koude wind. De eetstalletjes zijn speciaal op maat gemaakte karren. Alles wat men nodig heeft voor een succesvol restaurant, bevindt zich in de kar: het fornuis, de ingrediënten, de tafels en krukken voor de gasten. Tegen middernacht worden de karren ingepakt en verdwijnen ze uit het straatbeeld.

Publiek gebouw als woonkamer

De sterke band tussen de stedelingen en de openbare ruimte blijft niet beperkt tot de buitenruimte, maar is ook zichtbaar in de publieke gebouwen. Vaak worden de entreelobbies van kantoren bezet door mensen die niet in het gebouw werken. Zij beschouwen deze ruimtes als hun woonkamer. In Shanghai is het heel normaal om mensen te zien slapen of films te zien kijken in een lobby van een kantoorgebouw, een restaurant, een café of zelfs de Ikea.

In deze laatst genoemde winkel weet je niet wat je ziet. Alle show-woonkamers en slaapkamers zitten vol met mensen die de ‘kamers’ gebruiken alsof ze thuis zijn. Je ziet mensen slapen in de bedden, eten met de familie aan tafel of zelfs films kijken in de Ikea woonkamers. De beschikbare ruimte en de gratis airconditioning worden maximaal benut. Het uitproberen van meubels heeft in China een haast letterlijke betekenis.

Informeel gebruik

Sinds ons verblijf in Shanghai blijven we ons verbazen over het creatieve gebruik van de openbare ruimte. Het is fascinerend om te zien hoe een formele ruimte ‘s avonds overgaat in informeel gebruik. De volgende morgen is het weer ‘business as usual’ en neemt het kantoorpersoneel weer bezit van straten en pleinen.

Reageer op dit artikel