blog

ARC14 Awards belichten innovatief vakmanschap

Architectuur

Drie jaar geleden begonnen we samen met onze partners met de ARC Awards. ARC brengt ontwerpers, architecten, opdrachtgevers en leveranciers samen en laat zien wat de kracht van ontwerp is. Op 27 november reiken we in de Amsterdam Arena voor de derde keer prijzen uit voor het allerbeste ontwerp op de terreinen van architectuur, interieurarchitectuur en stoelontwerp van het afgelopen jaar. De Oeuvre Award gaat dit jaar naar Riek Bakker. ARC benadert daarmee het ideaal van stoel tot stad.

ARC14 Awards belichten innovatief vakmanschap

ARC is hèt podium voor ondernemende ontwerpers. Doelstelling ervan is om het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. Los van de waan van de dag wordt zo de aandacht gevestigd op vernieuwend ambacht en vakmanschap. Gerenommeerde bureaus, maar ook jonge professionals en samenwerkingsverbanden maken een kans.

De prijs geniet steeds meer bekendheid en begint langzaam een begrip te worden. Zo heeft dit jaar een record aantal van 141 projecten meegedongen naar de ARC14 Architectuur Award. Uit deze inzendingen heeft de jury vier interessante nominaties geselecteerd. Ik kan nu al verklappen dat we een verrassende winnaar hebben.

  

Wat blijkt? De nieuwe opgave van herbestemming, renovatie en revitalisatie in combinatie met het duurzaam verbeteren van gebouwen en gebieden krijgt steeds meer aandacht. Op grond van de inzendingen valt het nodige te zeggen over de toegevoegde waarde van architectuur in de stedelijke transformatie van steden en landschappen. Opmerkelijk is ook dat in alle vier genomineerde projecten de context een zeer belangrijk gegeven is.

ARC14 is daarmee een weerspiegeling van de veranderingen die de Nederlandse architectuur ondergaat. Veerkracht, ecologie en maatschappelijke waarden zijn thema’s die in alle inzendingen terugkeren. De behoefte aan duurzaam bouwen, de revitalisatie van binnenstedelijke gebieden, de recycling het beheer van afvalstromen, en het hergebruik van bestaande structuren en middelen, zijn onderwerpen die dit omslagpunt markeren. Ook zien we alternatieve strategieën voor stedelijke ontwikkeling die vooral bij de jongere generatie de kop opsteken en die een nieuw perspectief voor de toekomst schetsen.

Voorts krijgt Riek Bakker de Oeuvre Award uitgereikt voor haar verdiensten op het vlak van gebiedsontwikkeling en de rol die ze het ontwerp hierin steeds weer weet te geven. Riek Bakker trad in 1986 aan als directeur Stadsontwikkeling en bracht met veel visie, energie en overtuigingskracht de ontwikkeling van de Kop van Zuid op gang. Ze legde daarbij een grote aandacht en liefde voor het ontwerp en de ontwerpers aan de dag. De jury stelt dat de lessen van Riek nog altijd zeer relevant zijn.

  

In de huidige stadsontwikkeling is het aantal spelers en rollen immers flink toegenomen. De woningproductie via transformatie en herbestemming is in opkomst. Woningen worden niet meer in grote tranches gerealiseerd, maar in kleinere aantallen gebouwd. Vraagstukken als identiteit en beleving zijn in een ander daglicht komen te staan. De grootste verandering is wellicht dat nauwelijks nog op lange termijn wordt gedacht. De toekomst is op de golven van het populisme steeds meer ‘nu’.

Met behulp van de aspecten duurzaamheid en innovatief ambacht kan deze dimensie worden geëxploreerd. Ook gebiedsontwikkeling nieuwe stijl vergt dus de inzet van het ontwerp. Zoals de meeste inzendingen voor de ARC14 Awards laten zien, is de referentie hiervan niet meer de stad, maar de relatie met de natuur. Over duurzaamheid als een economisch en politiek argument bestaat inmiddels wel consensus. De vraag is vooral hoe dit handen en voeten te geven zonder daarbij te verdwalen in de techniek.

 

De Awards laten zien hoe we in Nederland anno 2014 op de terreinen van architectuur, interieur en stoelontwerp ervoor staan. Zijn we het eens met de keuzes die de jury’s hebben gemaakt? Opvallend is bijvoorbeeld dat transformatie een gemeenschappelijk kenmerk lijkt te zijn van alle genomineerde projecten. Wat vinden we daarvan? Kunnen we daar wat mee? Wat betekent het voor de architectuur?

Na de ontknoping zullen we het glas heffen op de winnaars. Kom ook, denk mee en join the party. Als je je nog niet hebt aangemeld, dan kan dat hier.

Reageer op dit artikel