blog

Transformatie van het binnenstedelijke wonen

Architectuur

Het verstedelijkingsbeleid van de overheid staat op gespannen voet met de vraag van de markt. Vooral voor jonge gezinnen sluit het binnenstedelijke woningaanbod van voornamelijk appartementen slecht aan bij hun behoefte aan een grote woning met prettige buitenruimte. Een algemeen bekend probleem. Maar hoe kunnen we dit probleem oplossen en daadwerkelijk toewerken naar een nieuwe vorm van wonen in de stad?

Transformatie van het binnenstedelijke wonen

Achter elke stad gaat een geschiedenis van veranderingen, die gezamenlijk de stad hebben gevormd tot hoe deze nu is, schuil. De oorspronkelijke plannen van de tekentafel krijgen vanaf het moment van ingebruikname een nieuwe invulling en ontwikkelen zich telkens weer met de behoefte van de gebruikers mee. Juist dit gevecht tegen de tand des tijds geeft steden hun specifieke karakter en aantrekkingskracht.

Wonen naar wens
Vooral aan oude binnensteden zijn de verschillende verhalen die gebruikers in de loop van de jaren hebben achtergelaten goed af te lezen. Grachtenpanden met diverse achterhuizen. Singels als restant van de stadsverdediging. Herenhuizen die dienstdoen als studentenwoning. Ze tonen ons hoe de oorspronkelijke stad zich telkens weer is blijven ontwikkelen naar aanleiding van nieuwe wensen en veranderende gebeurtenissen.


Aan de grachtengordel van Amsterdam valt de lange geschiedenis van het gebied af te lezen.

In de huidige tijd, waarin de vraag- en aanbodmarkt van binnensteden niet meer goed op elkaar aansluiten, krijgt deze aloude traditie weer een nieuw vervolg. Bewoners zoeken naar de ongekende mogelijkheden die hun panden te bieden hebben. Deze zoektocht naar een woning die aansluit bij de wensen van de gebruiker levert soms inventieve oplossingen op.

Wonen zonder dak
Meeleven met de seizoenen, terwijl je in de stad woont. Dat was voor Bart Cardinaal en Nadine Roos (HUNK-design) een belangrijk aspect waar hun woning, vlak naast het Rotterdam CS, aan diende te voldoen. Met de komst van hun dochter zochten ze naar een kindvriendelijk huis, maar ze hadden daarnaast sterk de behoefte om in de stad te blijven. Door een groot gedeelte van het dak van hun zolderverdieping weg te halen, realiseerden zij hun gedroomde dakterras.

Maar het duo zocht in hun ontwerp naar meer mogelijkheden om hun dakterras te kunnen gebruiken. Dit leverde een open terras op dat in het geval van regen of kou volledig gesloten kan worden met glazen puien en een verschuifbaar dak: een cabriohuis. Een huis dat daadwerkelijk meeleeft met de seizoenen, terwijl het tegelijkertijd midden in de stad ligt.

De inventieve oplossing van het ontwerpduo toont hoe transformaties van binnenstedelijke woningen het ook voor gezinnen weer mogelijk maken om ín de stad te wonen naar wens. Laat dit voor meer mensen een stimulans zijn om hun eigen, unieke woning te realiseren en zo mee te schrijven aan de nieuwe verhalen van de stad.

In de video toont Bart Cardinaal de eenvoudige wijze waarop het Cabriohuis gesloten kan worden. Klik op bovenstaande afbeelding om de video te starten.


Het Cabriohuis staat als een unieke woning tussen de andere panden uit 1890.Met een druk op de knop kan het dak in een halve minuut gesloten worden, waarmee de totale beleving van de ruimte verandert.  Foto: J Collingridge

Door de glazen panelen te sluiten, is het ook met veel wind prettig om buiten te zitten. Dit maakt het ook mogelijk dat er veel verschillende planten op het dakterras kunnen groeien.  Alle plantenbakken staan op wieltjes, zodat deze makkelijk te verplaatsen zijn. Foto: J Collingridge


De houten vloer loopt van het dakterras door naar de rest van de woning, waardoor de ruimte als één geheel aanvoelt. Onder het dakterras kan het water normaal weglopen, waardoor het ook in de winter mogelijk is het dak open te zetten en een sneeuwpop te bouwen. Foto: J Collingridge


De keuken is het middelpunt van de kamer, waar iedereen samenkomt. De tafel is gebouwd van de oude balken uit het huis. Geïnspireerd door Japanse tradities ontwierp het duo het gasfornuis in het verlengde van de tafel, zodat koken en tafelen nu samengaan. De wieltjes maken het mogelijk de tafel ook naar buiten te rijden als het lekker weer is. Foto: J Collingridge


Aan de voorkant is het huis verzakt, wat met de ingreep van een zitkuil slim opgevangen is. Tevens is hier onder de vloer extra horizontale kastruimte gecreëerd. Vooral in de winter functioneert dit als een knusse zithoek voor het gezin. Foto: J Collingridge


Ook op de slaapverdieping beneden zijn Bart Cardinaal en Nadine Roos erin geslaagd hun eigen stempel op de kamers te drukken. In de kleurrijke wanden refereren zij naar de tinten van de glas-in-loodramen. Dit levert een mooi contrast op met de traditionele indeling van het huis. Foto: J Collingridge

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels