blog

Cliché wensen

Architectuur

In mijn architectuurfoto’s maak ik graag gebruik van personen, als een extra laag in het beeld. De woorden van Herman Hertzberger, die hij sprak tijdens het jaarcongres van de Architect in 2012, klonken mij mede daarom als muziek in de oren. Waar die woorden op neer kwamen: ”Een foto van een school zonder leerlingen in beeld is saai en doods”.

Cliché wensen

 

Ik werd onlangs op pad gestuurd om één foto te maken van een recent opgeleverde middelbare school in Leidseveen. Bovenop de gebruikelijke, soms wat cliché wensen die de ideale wereld van een aannemer en projectontwikkelaar verbeelden, kreeg ik als extra instructie: “We willen een foto met leerlingen èn rugzakken”.

Fotoblog Heiko Bertram_Schoolgebouw 

Met veel plezier werkte ik aan deze foto. Hij heeft het echter niet gehaald. Een andere afbeelding, waarop heel in de verte nog net wat leerlingen te zien zijn, wel. Was de aandacht te veel bij de leerlingen komen te liggen? Of lag er te weinig focus op het gebouw? Voor een aannemer die zijn gebouw mooi in beeld wil hebben kan dat natuurlijk niet. Begrijpelijk of niet? 

Toch vraag ik me af: Zal in de bouw en architectuur van de toekomst meer worden verleid, zoals dat ook in de reclame gebeurt? Dan zien we in de Architect geen foto’s meer van gebouwen. We zien dan alleen nog afbeeldingen die het gevoel moeten verbeelden van de niet afgebeelde architectuur. Ik ben dan ook benieuwd waar het met de architectuurfotografie naar toe gaat!

Reageer op dit artikel