blog

Het groene leven

Architectuur

De natuur dringt zich weer op in het interieur. Het is een logische reactie op de digitalisering van het moderne woonhuis, dat vol staat met apparatuur om beelden en geluid te streamen, en de verdichting van woongebieden. De comeback van kamerplanten, kruiden en zelfs groenten in huis is meer dan een vorm van decoratie, het is ook een gevolg van de wens tot ‘slow living’. Op de IMM in Keulen liet ontwerper Luca Nichetto zien hoe groen voor wellness kan zorgen.

Het groene leven

“Onze steden zijn kunstmatige werelden, habitats zonder een natuurlijke biosfeer waarin de chaos van flora en fauna is vervangen door die van het verkeer. Hoe moderner onze huizen worden, hoe buitenaardser de natuurlijke elementen in huis lijken”, aldus Luca Nichetto. De productontwerper wilde hierop reageren met het ontwerp van Das Haus, dat hij toonde op de afgelopen editie van de IMM in Keulen.

Meer respect

Nichetto, een in Stockholm woonachtige Venetiaan, wil de natuur en de omgeving rondom het huis met meer respect behandelen. Hoe kun je in het dagelijks leven meer in contact staan met de natuur? Hij liet zich bij het ontwerpen van Das Haus inspireren door de grote architecten die al eerder buiten naar binnen probeerden te halen: Charles en Ray Eames, Carlo Scarpa en de modernistische architecten uit Californië en Japan.

Het resultaat, dat te zien was op Pure Village in hal 3, is een Zweeds zomerhuisje met Italiaanse flair. Nichetto weigert gelukkig een high tech-huis met zonnepanelen te maken. Zijn huis is eerder een Slow House, geinspireerd op de Slow Foodbeweging. Als je goed voor het huis zorgt, zorgt het ook voor jou, is de gedachte van de ontwerper. Het zorgende element van planten zit hem in het feit dat ze zuurstof produceren en vruchten en zaden voortbrengen.

Binnendringen

De eenvoudige architectuur van het huis, waarin de woonkamer wordt omringd door keuken, badkamer, slaapkamers en studeerkamer, vormt een rustig decor voor massa’s planten. 350 klimop- en hangplanten slingeren zich tussen de lamellen in de wanden door, alsof de natuur zich binnen probeert te dringen. Grote, groenblijvende exotische planten staan op strategische plekken en vormen wanden en aparte ruimtes, zonder dat ze zichtlijnen doorbreken.


De ontwerper Luca Nichetto in de woonkamer van zijn Das Haus.

Elke plant heeft een functie die de kwaliteit van ons leven verbetert, beweert Nichetto. Er zijn planten die geluid absorberen, bepaalde nare geuren, die een kalmerend effect hebben en de lucht zuiveren.

Das Haus doet daardoor denken aan een kas, een geheel open ruimte zonder binnenwanden en een groen hart. Het voelt er bijzonder prettig en comfortabel, ook vanwege de fraaie designmeubelen van Nichetto’s hand die de ruimtes sieren. Maar het zijn de planten die het interieur verlevendigen en opvrolijken: het zijn tenslotte levende organismes die sfeer- en binnenklimaatverbeterende huisgenoten kunnen zijn.


Detail van Das Haus. Fotograaf Constantin Meyer

Kijk voor meer afbeeldingen van Das Haus in de galerij. Voor snapshots van de IMM zie de Facebookpagina van de Architect. 

Reageer op dit artikel