blog

5-sterrenervaring in klushuis: do-it-yourself

Architectuur

De stalen deur van een van de dichtgetimmerde panden aan de Mathenesserdijk staat op een kier. Daar stap je binnen in pop up hotel The Neston. Een groep ondernemende ontwerpers, architecten en ontwikkelaars toverden dit Rotterdamse klushuis voor vijf dagen om tot een hotel, om te bewijzen dat er veel kan in de stad. Dankzij ondernemers uit de buurt en bevriende ontwerpers is een vijfsterrenervaring gecreëerd.

5-sterrenervaring in klushuis: do-it-yourself

In Rotterdam verkopen ze al een aantal jaar zogenaamde Klushuizen aan particulieren, die het naar eigen inzicht op mogen knappen. Het bleek een waardevol instrument om achterstandswijken te revitaliseren, omdat de eigenaars zich niet alleen betrokken voelen bij hun woning, maar ook bij de wijk.

Handen uit de mouwen

Het stimuleren van deze do-it-yourself-mentaliteit is ook het doel van Het Ontwikkelcollectief, de bedenkers van op pop up hotel The Neston. Dit collectief van jonge architecten, ontwerpers, kunstenaars en ontwikkelaars vindt dat er teveel wordt gepraat en te weinig gedaan. Volgens hen is de stadsontwikkeling van nu gebaat bij fris ondernemerschap. Met The Neston willen zij laten zien dat onbenutte plekken in de stad wel degelijk zijn te gebruiken zonder traditionele ontwikkeltrajecten en verdienmodellen.

In The Neston worden we enthousiast ontvangen door Wigger Verschoor, een van de leden van het collectief. Hij gaat ons voor naar de lobby op de eerste verdieping, via de bouwsteigers- en trap. Wigger stelt dat voor een goed plan altijd financiers te vinden zijn. Ondernemers uit de buurt, de eigenaar van plaatselijk hotel The Walsum en vrienden en kennissen ‘met liefde voor de stad’ hielpen mee bij de realisatie van dit tijdelijke up-initiatief. Met succes: de publiciteit rondom het hotel leidde ertoe dat alle vijf nachten meteen waren geboekt.

 
Dit is de trap van de eerste verdieping naar de begane grond. 

Symbolisch bedrag

Het arrangement met diner, ontbijt en hammambehandeling kost ruim honderd euro. Deze prijs is symbolisch, legt Wigger uit. “Jullie, onze gasten, zijn onze ambassadeurs. Met The Neston willen we een ander soort debat uitlokken en een statement maken. Wij zeggen: laat niet alles afhangen van ontwikkelaars, maar bouw je eigen huizen en maak je eigen cultuur. Er kan veel meer in de stad en het is veel gemakkelijker dan je denkt.”

Net als een ‘gewoon’ vijfsterrenhotel staat de lobby van The Neston vol loungemeubels, is er een ontbijtkamer, een bar, toeristeninformatie én waakt er zelfs een nachtportier, Ruben. Een paar trappen omhoog vinden we het Nonolet, een toilet waarvan de inhoud mee mag met het gft-afval. Het klushuis is immers nog niet aangesloten op het riool. Op de zolder van het eenkamerhotel staat een groot, zacht en luxueus krattenbed, ontworpen door de Utrechtse ontwerpstudio Stortplaats van dromen. Een elektrisch kacheltje maakt de zolderverdieping behaaglijk warm.

 
De Utrechtse ontwerpstudio Stortplaats van dromen maakte het heerlijke hotelbed op de zolderverdieping.

Custom made interieur

Vrijwel alle meubels en lampen in The Neston zijn speciaal voor deze vijf dagen ontworpen en gemaakt door kunstenaars en ontwerpers als De Bende, Studio Roffert en Femme Cacau. Het gehele interieur is ook te koop, van bed tot lampen en minibar. Ik val voor de energiezuinige en sfeervolle bedlampjes van Wattnou, een Rotterdams bedrijf dat energiezuinige producten aanbiedt. De sfeer in het totaal vervallen huis is bijzonder inspirerend en allesbehalve naargeestig.

Het diner wordt die avond geserveerd bij buurman Eetlokaal Van de Boer, een Marokkaans ontbijt krijgen we in bakkerij Fes op het nabijgelegen Mathenesserplein. Daarna worden we heerlijk gewassen, gescrubd en gemasseerd in de tweepersoons hammam Casato, een paar huizen verderop. Zo ontdekken we fijne plekken en gastvrije voorzieningen in de buurt. Wat een mogelijkheden biedt zo’n klushuis, dromen we ’s nachts. Misschien moeten we toch eens kijken op de website bij aanbieder Urbannerdam.

 
De bar is geïntegreerd in het receptiemeubel, een ontwerp van De Bende. 

Avontuur

Het originele interieur, het gevoel opgenomen te worden in de buurt en de ontdekkingstocht door het lege en vooral grote huis (daar heb je er niet zoveel van in Utrecht) zorgen voor een mini-weekendavontuur. Kleine initiatieven als The Neston maken een aantrekkelijke stad.
Het Ontwikkelcollectief toont aan dat je je niet altijd hoeft te laten tegenhouden door regelgeving of andere traditionele planontwikkeling. Creativiteit, lef en netwerkkwaliteiten zijn nodig om bottom up-projecten van de grond te tillen. En misschien ook het aloude Rdamse motto: niet lullen, maar poetsen!

Reageer op dit artikel