blog

Lekker borrelen!

Architectuur

Eet je wel gezond? En is je eten wel duurzaam geproduceerd, en aangekocht via eerlijke handel? Dit soort vragen heb je te beantwoorden wanneer je tegenwoordig in de supermarkt staat. Daarvoor zijn er keurmerken zoals het fairtrade en het ik-kies-bewust keurmerk. Elk artikel is voorzien van verschillende keurmerken die het kiezen makkelijk maken.

Lekker borrelen!

Eten is allang geen kwestie van leven of dood meer, het is een lifestyle. Het bewust zijn van je eetgewoonte en het kiezen op keurmerk bepaalt je identiteit. Even boodschappen doen of ergens uit eten gaan is hierdoor complexer geworden. Je zou bijna vergeten dat eten ook heel gezellig is en zelfs leuk.

Als kind leer je de wereld te ontdekken via de zintuigen. Het proeven speelt hierbij een belangrijke rol. Verschillende soorten voedsel, combinaties van smaken en het herkennen van substanties door spelenderwijs te experimenteren zoals het versieren van een taartje en eten met je handen. Het bellen blazen in de melk of Fristi is een herinnering die iedereen deelt.

Dit jaar stond de Dag van de Architectuur in het teken van Voedsel en Architectuur. Architecten werden opgeroepen na te denken over deze verhouding. Samen met Monique Philippo (onder de naam MoeJlijk) maakte ik een ontwerp waarin de herinnering van het ‘spelen met eten’ centraal staat door het blazen van bellen architectonisch in te zetten. We noemden het ‘Lekker borrelen’, een simpele boodschap.

Het ontwerp bestaat uit een wand gevuld met Fristi waarin gaten zijn gemaakt. Door een rietje te nemen en in de wand te blazen ontstaan bellen die de wand vullen met roze bellen. Het borrelende geluid, de zoete geur van aardbeien, en het speelse aspect versterken het idee dat eten vooral leuk kan zijn.

Tijdens het Amsterdamse Architectenbal en de Dag van de Architectuur was het ontwerp te zien en te gebruiken. De reacties van de bezoekers waren uiteenlopend. Sommigen renden erop af om ermee te spelen, anderen waren gefascineerd maar durfden niet goed, en de derde keek aandachtig naar de bewegende structuur van roze bellen.

Een geslaagde missie. Geen ingewikkelde verhalen over duurzaam ondernemerschap of metaforische constructies van voedsel. Maar terug naar de herinnering van toen eten nog leuk was. Gewoon even lekker borrelen.

 

Reageer op dit artikel