blog

Sportzomer 2012: de verliezers zijn bekend

Architectuur

Nu de nationale voetbalcompetities zijn beslist, alle bekertoernooien achter de rug zijn en de kwalificaties voor de Spelen nagenoeg zijn afgerond kunnen we ons volledig gaan richten op de komende Sportzomer. Naar de winnaars kunnen we gissen. De verliezers zijn wel bekend, dat zijn niet alleen de inwoners van de gastlanden, ook de inwoners van de andere landen dragen financieel hun steentje bij.

Sportzomer 2012: de verliezers zijn bekend

Het blijft een schimmig terrein, de financiering van grote sportevenementen en de wijze waarop adviseurs worden betaald. Neem alle meewerkende architecten, hoe worden zij betaald? Ik heb de vraag voorgelegd aan een aantal grote meewerkende bureaus aan de Spelen in Londen. Ik vroeg me af of zij vooraf een deel betaald krijgen of na de Spelen, uit de opbrengst van de televisierechten, maar daar kreeg ik geen antwoord op.

Schuld

Het zijn gigantische bedragen die in de sport worden uitgegeven. FC Barcelona, Real Madrid en Chelsea zijn gezamenlijk goed voor een schuld van 2 miljard. Dat dit perse niet nodig hoeft te zijn bewijst Bayern München. Deze club staat als (bijna) enige aan de groene kant van de cijfers. De club vindt zijn geld in beleggingen en grote sponsors, zoals Audi, Opel en de HypoVereinsbank. De UEFA gaat vanaf volgend jaar een strenger beleid voeren, vanaf 2013 moeten clubs zich houden aan de begrotingsregels waarna in 2014 het Financial Fair Play van kracht wordt. Hierin moeten clubs sneller hun leningen afbetalen en mag nog maar een bepaald percentage aan salarissen worden uitbetaald. Sancties worden in de vorm van boetes en uitschakeling opgelegd.

 

Camp Nou, het thuisstadion van FC Barcelona, samen met Real Madrid en Chelsea is de club goed voor een gezamenlijke schuld van 2 miljard euro.

11 miljard

Ook voor de Olympisch Spelen worden enorme bedragen neergeteld. Onlangs reageerde Jacques Rogge, de voorzitter van het Internatonaal Olympisch Comité op uitlatingen van Britse parlementsleden. Zij hadden geklaagd over de kosten van de Spelen. Volgens hen is de organisatie belastinggeld aan het verspillen en zou al bijna 2.5 miljard euro meer zijn uitgegeven dan begroot. Volgens Rogge is er geen enkele reden om te denken dat het vastgestelde budget van 11 miljard (bijna onze hele bezuinigingsoperatie) zal worden overschreden.

  

De aanbouw van het Olympisch Dorp voor de komende Zomerspelen in Londen

188 miljoen

Ook Nederland doet op het terrein in de sport een flinke duit in het zakje. Ze probeert met het Olympisch Vuur, de Spelen van 2028 in de wacht te slepen. Alleen voor de promotie van de Spelen is nu al een bedrag uitgegeven van 188 miljoen euro en dan zijn we pas in de ideeënfase. Natuurlijk zullen de Spelen een recordbedrag aan inkomsten opleveren, maar of dit de burgers ten goede komt, is nog maar de vraag.

  

Impressie uit het plan Y Amsterdam 2028 van Van den Oever.Zaaijer Partners

Organisatiekosten

Volgens het NOC/NSF zijn er twee soorten kosten, voor de organisatie en voor de benodigde infrastructuur en accommodaties. Voor de eerste kostenpost is 2,1 miljard euro uitgetrokken. Deze evenementgebonden kosten worden gedekt door kaartverkoop, sponsoring, merchandising en de IOC-bijdrage (waaronder mediarechten).

De kosten voor onder meer infrastructuur en de realisatie van accommodaties zijn niet zo duidelijk te herleiden. Zij zijn sterk afhankelijk van de situatie in het organiserende land. Bestaande voorzieningen drukken logischerwijze de kosten. Daarnaast adviseert het IOC om alleen nieuwe sportaccommodaties te bouwen als hier na de Olympische Spelen een exploitabel doel voor is te vinden. We hebben het dan in dit verband niet over de WK voetbal in Zuid Afrika in 2010. Er is echter een uitweg, noodzakelijke Olympisch sportaccommodaties die na de Spelen niet dekkend zijn, kunnen als tijdelijke voorzieningen worden gebouwd. Vanzelfsprekend verwacht het IOC dat hier vooraf uitgebreid studie naar is gedaan.

Groei nationaal product

Zoals een groenteboer zal beweren dat zijn fruit van prima kwaliteit is, zo preekt ook het NOC/NSF voor eigen parochie. Het financieel overzicht eindigt dan ook met de hoopvolle worden: “Uit recent onderzoek blijkt, dat de organisatie van de Olympische Spelen aantoonbaar leidt tot groei van het bruto nationaal product en de directe bestedingen.”

Deze week werd bekend dat ook het economisch zwakke Spanje kandidaat is voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Mocht de toewijzing een feit zijn dat zal dit land zich nog dieper in de schulden moeten steken Je vraagt je af of in deze financieel zware tijden de organisatie van grote sportevenementen nog verantwoord is, zeker als de rekening uiteindelijk bij de burgers  komt te liggen. .

Ik wens u veel kijkplezier.

Reageer op dit artikel