blog

Alles is verlicht

Architectuur

Eindhoven had iets met licht: de gloeilampproductie van Philips nam het Brabantse stadje mee in de vaart der volkeren. Maar houdt Eindhoven ook iets met licht?

Alles is verlicht

 Emile Aarts, senior ‘scientific officer’ van Philips Research, vertelde onlangs in het Eindhovense Science Café over de stormachtige ontwikkelingen die ons op het gebied van lichttechnologie te wachten staan. De komst van de led zal het aanzien van de wereld de komende vijf jaar enorm veranderen. De productietechnologie is wereldwijd beschikbaar om op grote schaal de bestaande lichttoepassingen te vervangen.

Verbeelding prikkelen

Maar led is een andere soort lichttechnologie dan de lichtbronnen die we de afgelopen decennia op grote schaal hebben toegepast. Led is halfgeleidertechnologie met tal van andere eigenschappen. Het wordt nauwelijks warm, heft vergt veel minder energie, het is intelligent en programmeerbaar, het kan als lichtvlak worden toegepast etc. etc. Het is een technologie die de verbeelding prikkelt en waarvan de mogelijkheden nog maar pas worden ontdekt en toegepast.

 

Revolutie

Wie een voorproefje van die mogelijkheden wil zien kan overigens ook in Eindhoven terecht. Bij ontwerpcollectief/winkel Yksi Expo is nog tot en met 18 mei de expositie Liberation of Light te zien. ‘Een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter dan de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden’, meldt de website van Yksi Expo.

Die uitsprak zet aan het denken. In 1891 startte Frederik Philips en zijn zoon Gerard in een leegstaand fabriekje de experimenten om te komen tot de seriematige productie van een gloeilamp. Een tijd overigens dat er in Eindhoven nog geen elektriciteitsnet was. Later trad ook Gerards broer Anton toe tot de firma. Beiden beheersten de productietechniek, zagen zowel de nieuwe toepassingsmogelijkheden als de marktkansen voor de toen revolutionaire gloeilamp.

Analogie

De analogie met nu is frappant. In Eindhoven staan tal van fabrieken leeg en is er een enorme hoeveelheid creativiteit, technisch vernuft en commercieel talent. Dan rijst er maar een vraag: Waar blijft het initiatief dat gericht en doelbewust creativiteit en experiment (mensen met ideeën) en technologie (mensen met kennis) samenbrengt in een van de vele prachtige leegstaande fabriekspanden om zo de commerciële verbeelding te prikkelen?

LICHTTOUR!

Yksi Expo organiseert op donderdag 12 april een Lichttour in Eindhoven onder leiding van (licht)architect Tom Veeger. Deze fietstocht wordt vooraf gegaan door een lezing.

Tom Veeger is met zijn bureau actief op gebied van architectuur, licht en beeldende kunst en is daarnaast verbonden aan de faculteit bouwkunde TU/e. In Eindhoven zijn een aantal lichtprojecten van zijn hand te zien, waaronder de lichtwand van de AH XL aan de Limburglaan en het lichtplan voor de Kamer van Koophandel. De lezing zal gaan over het ontwerpen met licht binnen de architectuur en de openbare ruimte. Tijdens de lichttour zullen verlichte pleinen en gebouwen worden bekeken en besproken.

De tour kost 5 euro en duurt van 20.30 uur tot 23.00 uur. Meld je aan op expo@yksi.nl of via  040-7805034

Reageer op dit artikel