blog

Nieuw vernacular: Ingels en Superdutch

Architectuur

Ruim voor het einde van de lezing van Bjarke Ingels verliet het Nederlandse echtpaar de zaal. De criticus van het stel had kort van tevoren nog via de sociale kanalen verkondigd dat dit hét event was dat je niet mocht missen. Dienden ze de laatste trein te halen naar de provincie? Of viel het ze toch tegen?

Nieuw vernacular: Ingels en Superdutch

 

 

 

De lezing die Bjarke Ingels afgelopen donderdag gaf op uitnodiging van het NAi te Rotterdam in een uitverkochte Doelen, is het voorlopige hoogtepunt van dit architectuurseizoen. Terecht, maar dat zegt tegelijkertijd iets over het huidige schrale architectuurklimaat in Nederland.

Met Ingels kwamen de ideeën die tien jaar geleden vanuit OMA naar Denemarken zijn geëxporteerd, weer terug naar Nederland. Gebouwen zijn in de ogen van Ingels geen sculpturen, maar ecosystemen. Ook neemt hij nadrukkelijk afstand van de internationale stijl die architectuur weliswaar bevrijdt van de geschiedenis maar haar ook ontdoet van iedere kwaliteit.

Als architect heb je volgens Ingels nadrukkelijk de taak gebouwen en steden te maken die geschikt zijn voor de manier waarop mensen hun leven willen leiden. Architectuur maak je dan ook niet voor andere architecten, maar voor een groot publiek. Veelzeggend is de anekdote van het bezoek dat Ingels met zijn vriend (volgens hem een “architectuurmaagd”) aan de Progress tentoonstelling over het werk van OMA in Londen bracht. Die vriend begreep werkelijk niets van wat in Londen te zien was.

Ingels hanteert een werkwijze (waarover meer in de komende aprileditie van de Architect) waarmee hij uitkomt op een soort nieuwe ‘vernacular’ in de architectuur. Zijn bewondering voor Bernard Rudofsky die in 1964 het boek ‘Architecture without Architects’ schreef, schoof hij nooit onder stoelen en banken. Het gaat in deze opvatting niet om het gebruik van lokale materialen, maar om het organiseren van gebouwen en steden op zo’n manier dat alle kwaliteiten, zoals natuurlijke ventilatie en een aangenaam binnenklimaat, een product van architectuur zijn en niet van technische gadgets of dure installaties.

Ingels manier van werken komt in essentie hierop neer: ga op reis, analyseer wat goed werkt en promoot dat als een typologie. Van al deze ideeën zijn we in Nederland ver afgeraakt. Het zal ook het echtpaar niet zijn bevallen. Maar verfrissend is het wel.

Reageer op dit artikel