blog

Zoetermeer, ‘mooie’ stad achter de snelweg

Architectuur

Als geboren inwoner van Den Haag toog ik 25 jaar geleden naar Zoetermeer, de groeistad van het Haegsche. Niet nadat ik eerst een tussenstap had gemaakt naar een wijk aan de rand van Den Haag, waar het nog saaier was dan saai. Zoetermeer kon in dat opzicht dus niet veel slechts brengen.

Zoetermeer, ‘mooie’ stad achter de snelweg

 

Inderdaad, wat gevreesd werd, kwam uit. Zoetermeer is een saaie stad met weinig cultuur en al zeker niet op het gebied van uitgaan. Oké, we hebben een stadstheater, een grote bioscoop en één of twee disco’s. Op dit laatste gebied ben ik niet (meer) zo thuis nu de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Vreemd is dat Zoetermeer wel hoog scoort als winkelstad. Cynici wijten dit aan de drie uur gratis parkeren in het o zo ongezellige Stadshart.

Stadsforum Zoetermeer
Zo ziet de gemeente het nieuwe Stadsforum, in tegenstelling tot de inwoners. Zij zien het liever niet.

Stadsforum

Onlangs kwam in het nieuws dat SeARCH is gekozen als architect van het door de inwoners van Zoetermeer verguisde Stadsforum, de nieuwe culturele as die het oude en het nieuwe dorpscentrum met elkaar moet gaan verbinden. Nu het gemeentebestuur door bezuinigingen het ziekenhuis minimaliseert, het openbaar zwembad sluit en bibliotheken in de wijken opheft, valt het bij veel inwoners niet goed dat er toch geld wordt vrijgemaakt voor een omstreden en enigszins megalomane project.

Toegegeven, het stadscentrum biedt niet veel uitgaansgelegenheid, maar voldoet nog wel. Het zou al gebaat zijn bij een aantal cafés en/of bars voor verschillende leeftijdscategorieën.

Paleinstein
In de toekomst worden de oude flats in Palenstein met de grond gelijk gemaakt. Het wachten is op de goedkeuring van Brussel.

Stadsvernieuwing

De gemeente doet haar best om met stadsvernieuwingsprojecten iets van haar wijken te maken. Een van de oudste wijken van Zoetermeer is Palenstein en kenmerkt zich vooral door hoogbouw. Deze hoogbouw is tot nu toe vervangen door nieuwe hoogbouw. Deze woningen zijn luxueuzer maar qua uiterlijk verdienen ze geen schoonheidsprijs. Hoogbouw en galerijflats… bekende ingrediënten voor een probleemwijk.

Wel gloort er hoop aan de horizon: een vernieuwingsplan ligt klaar. Voor de uitvoering is het wachten is op het fiat van Brussel, die de plannen nog moet toetsen aan de Europese regelgeving. Naar verwachting wordt dit medio 2013 afgerond. Onderdeel van de wijkvisie, waar alle corporaties en de gemeente achter staan, is de sloop van vijf grote galerijflats. De sloop van de eerste vindt op zijn vroegst in 2015 plaats. De totale wijkvernieuwing zal zeker nog tien jaar duren. Over kosten wordt niet gesproken.

 

De nieuwbouw van Palenstein - hoogbouw maakt plaats voor hoogbouwDe bestaande hoogbouw in Palenstein maakt plaats voor nieuwe hoogbouw

Duuzaamheid

Wat betreft duurzaamheid kan Zoetermeer zich wel op de borst kloppen. Behalve dat er plannen zijn voor een duurzaamheidscentrum in de voormalige watertoren in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen, is deze week de eerste paal geslagen voor woongebouw Futura. Het wooncomplex met een bruto vloeroppervlak van 13.400 m² en zes woonlagen omvat 69 huurappartementen met ruime terrassen en een glazen atrium als collectieve binnentuin voor de bewoners. Futura, een ontwerp van Klunder Architecten, is het eerste woongebouw in Nederland dat zal voldoen aan de BREEAM-duurzaamheidsnorm ‘good’ of zelfs ‘very good’.

FuturaFutura, het nieuwe duurzame wooncomplex

Cultuurpaleis

Dat Zoetermeer ten aanzien van zijn architectuur niet de eerste prijs verdient blijkt uit een onlangs verschenen artikel over het nieuw te bouwen cultuurpaleis aan het Spui. In het artikel wordt het ontwerp van Neutelings Riedijk door een groep prominente Haagse ontwerpers en architecten met de grond gelijk gemaakt. Ze vinden het plan ‘Oost-Europees’, ‘monsterlijk’ en typisch jaren negentig. In de ogen van de hofstedelijke gebouwexperts is het 180 miljoen euro kostende complex voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium veel te massaal. Ze hebben het gebouw al omgedoopt tot de ‘bulldozer’, omdat het volgens hen iets weg heeft van een gigantisch bouwvoertuig die ieder moment de historische Nieuwe Kerk dreigt weg te schuiven. In hun betoog schrijven zij “Dit warenhuisconcept past goed in Zoetermeer of Almere, maar niet in de stad van het Mauritshuis, de Koninklijke Schouwburg en sociëteit De Witte”.

Onder de tegenstanders bevindt zich ook Peter Drijver, die eerder een alternatief plan bedacht voor een goedkoper en lager cultuurpaleis in het hart van de binnenstad. Of zijn reactie kinnesinne is over het niet winnen van de aanbesteding zullen we nooit weten. Wel vreemd is dat hij de inwoners van Zoetermeer zo’n gebouw gunt. Zo komt het nooit meer goed met de gemeente met 120.000 inwoners, de derde stad van Zuid-Holland.

Cultuurpaleis Den HaagHet Cultuurpaleis in Den Haag. Mocht het ontwerp van SeARCH voor de culturele as in Zoetermeer mooier zijn: “Ruilen doen we niet.”

Vooralsnog blijf ik in de gemeente wonen, mooi of lelijk.

 

 

Reageer op dit artikel