blog

Het ideale huis

Architectuur

Als de IMM een graadmeter is voor de ontwikkelingen op het gebied van interieur, dan is het huis van de toekomst een open en hybride plek, waar meubels zich schikken naar iedere wenselijke activiteit. De meubelbeurs in Keulen maakt een voorzichtige comeback, dankzij een brede waaier aan exposanten, aparte concepten als LivingInteriors en de installatie Das Haus, die dit jaar is verzorgd door DoshiLevien.

Het ideale huis

Voor ik naar de Internationale Möbel Messe in Keulen vertrok, schreef ik een blog waarin ik me afvroeg of de meubelindustrie zou inspelen op de veranderende manier van wonen, werken en socializen. Gezien de recessie verwachtte ik niet veel van de grote producenten, maar vestigde ik mijn hoop op de jonge ontwerpers en kleine bedrijven.

Breed aanbod

Blij verrast constateerde ik dat de meubelbeurs na drie magere jaren een voorzichtige comeback maakt. Veel Italiaanse designmerken waren teruggekeerd en er waren zelfs nieuwe gezichten bij van Skitsch en B&B Italia (die laatste staat in Milaan niet eens op de beurs!). Zou dat komen doordat de Duitse economie op dit moment de meest stabiele is in Europa en de Duitse consument nog steeds meubels blijft kopen? Of komt het door de inspanningen van de beursorganisatie zelf? De IMM bindt de strijd aan met andere meubelbeurzen als Maison & Objet in Parijs door in te zetten op ‘een totaalbeleving van interieur en design’.

Behalve meubelproducenten zijn nu ook exposanten op het gebied van vloeren, wandbekleding, verlichting, sanitair en keukens binnengehaald. Met aparte hallen als LivingInteriors en Pure Village, waar allerlei interieurmerken door elkaar staan, wil de IMM aan de nieuwe doelstelling voldoen. Omdat ook jonge ontwerpers en beginnende meubelmerken tussen de grote namen zijn geplaatst, word je steeds opnieuw verrast.

Digitale scenario’s

Dornbracht was een van de exposanten die optimaal gebruik maakte van het LivingInteriors-concept: samen met domoticafabrikant Gira en hifimerk Revox zette het Duitse sanitairmerk een interieur neer, waarin ontspanning en wellness door middel van scenografie zijn te realiseren. Onder de naam Connected Comfort – Home Automation bundelden de merken hun krachten en lieten ze zien hoe zij de zintuigen kunnen bespelen.

 
In het ideale huis van Dornbracht, Gira en Revox zijn licht, beeld, muziek en intensiteit, volume en temperatuur van de douche digitaal te programmeren.

Door verschillende scenario’s op het gebied van verlichting, audio en water digitaal te programmeren, kun je ’s op elk moment van de dag een andere sfeer creëren in huis. Zo is het mogelijk om ’s ochtends via de centrale audio server je favoriete wake up-playlist alleen in de badkamer te laten spelen. Dan stel je de intensiteit, volume en temperatuur van de douche en de verlichting in, zodat je wakker wordt op de manier die jij prettig vindt. Fijne toekomstmuziek!

Visie op de toekomst

Ook heeft de IMM in de Pure Village-hal een oude traditie in ere hersteld. Waar vroeger drie ontwerpers hun ideale huis mochten ‘bouwen’ tussen de beurshallen, is nu het jonge Brits-Indiase ontwerpduo DoshiLevien gevraagd ‘Das Haus’ vorm te geven. Hiermee geeft de beursorganisatie ontwerptalent de kans zichzelf te profileren voor een groot publiek, en een visie op het interieur van de toekomst te geven.

De eerste editie legt de lat alvast hoog. Das Haus is een kleurrijke verzameling meubels, gebruiksvoorwerpen en accessoires, gegroepeerd rond een ‘binnentuin’. Net een collage, die associatief en intuitief tot stand lijkt gekomen. Voor Nipa Doshi en Jonathan Levien is de functie van de ruimtes niet het uitgangspunt, maar meubels en objecten. Volgens hen is Das Haus een verzameling objecten met een eigen identiteit.

 
In de visie van DoshiLevien is Das Haus een open interieur, gegroepeerd rond een ‘binnentuin’, met een collectie meubels en objecten met eigen identiteit. 

Organisch gegroeid

De ontwerpers vatten het ideale huis op als een gefragmenteerde woning in een dichtbevolkte stadswijk, waarvan het interieur in de loop der jaren organisch is gegroeid. Zo krijgt het interieur een geïmproviseerd karakter, rijk aan structuren en interessant vanwege de verschillende oppervlaktes, materialen en bouwstijlen uit verschillende periodes.

In Das Haus bevinden zich verschillende zones en functies. Deze zijn ontstaan door eerst na te denken over de activiteiten die er plaatsvinden en deze op nieuwe manieren te combineren. Zo loopt de badkamer direct over in de keuken, omdat je bepaalde voedingsmiddelen ook kan gebruiken om je lichaam of haar mee te verzorgen. Deze ideetjes zijn vooral afkomstig van de Indiase Nipa Doshi. Het interieur is op die manier een mix van culturele waarden en rituelen.

Multifunctioneel

Hoewel er in het ideale huis geen innovatieve snufjes zijn verwerkt of meubels waar techniek en installaties in zijn opgenomen, waren er in Keulen wel wat meubelfabrikanten die multifunctionele ontwerpen lieten zien. Zo is de PS 08 van Müller Möbel een modern en lichtgewicht meubel die allerlei functies kan aannemen. Het ranke metalen meubel, geïnspireerd op de vormentaal van de Apple-producten, bevat in het deksel bijvoorbeeld ledverlichting en elastieken, waar papieren in te steken zijn, zodat het dienst doet als secretaire of werkplek. De Davenport PS 10 is een open variant, met een groter werkblad, twee opbergruimtes en kabelgeleiding. Om er een kaptafel van te maken, zijn laadjes en vakjes aangebracht en een verlichte spiegel in het deksel.


De metalen werktafel PS 08 van Müller Möbel.

Lichttherapie van een leeslamp

Artek presenteerde een serie verlichting met een extra functie: de White Collection. Dit ontwerp van Ville Kokkonen zijn geometrisch gevormde armaturen die het witte licht centraal stellen. De Bright White is een tafellamp die je kunt gebruiken voor lichttherapie: de lamp straalt 2500 lux uit en is door artsen goedgekeurd als middel om winterdepressies tgen te gaan. Dus terwijl je zit te lezen, voel je je meteen een stuk beter.


Met het badkamerkastje Kali van Authentics, ontworpen door DoshiLevien, wordt ingespeeld op onze steeds kleinere huisvesting. Alle onderdelen zijn op verschillende manieren te monteren. 

Bekijk meer foto’s van bovengenoemde ontwerpen in de galerij hieronder. In een volgende blog vertel ik welke inspirerende ontwerpen ik zag van de jonge designers die exposeerden op de d3 Design Talents-show in Keulen.

Reageer op dit artikel