blog

Gelukkig nieuwjaar!

Architectuur

Het nieuwe jaar begint en ik wens iedereen een fantastisch 2012 toe. Gewoontegetrouw is dit het moment voor goede voornemens. De kans echter dat deze voornemens al in februari van dit jaar zijn ingelost, is vermoedelijk klein. Hoogstwaarschijnlijk zullen we er de tijd voor moeten en durven nemen.

Gelukkig nieuwjaar!

 

 

Voor een deel heeft dit te maken met de onvoorspelbaarheid van wat voor ons ligt Wie had bijvoorbeeld een jaar geleden kunnen bedenken dat Japan zou worden getroffen door een tsunami, dat de plotseling opkomende protesten in de Arabische wereld regimes aan het wankelen zouden brengen of dat in de straten van London rellen zouden uitbreken?

Een politiecordon beschermt de VS ambassade in Athene

Nog minder was te voorzien dat de getroffen samenlevingen deze gebeurtenissen amper wisten te pareren. Zo bezweek het best georganiseerde land ter wereld bijna onder de impact van de vloedgolf en de meltdown van de kerncentrale in Fukushima.

Ons vak

Ook ons vak en het speelveld ervan ondergaan op dit moment een stevige herstructurering. Hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen, is moeilijk te voorspellen. Voor mij staat echter een ding als een paal boven water: ook nu zal de architectuur zich uit de crisis weten te redden.

Dit zal niet vanzelf gaan. Als architect kan en moet je hierin een actieve rol spelen.

  • Dit kan door in 2012 serieus werk te maken van renovatie en herbestemming. Reparatie wordt even belangrijk als nieuwbouw. Een nieuwe John Ruskin zal opstaan.
  • Als architect zul je voor een ondernemende opstelling moeten kiezen. Velen gingen je hierin al voor.
  • Duurzaamheid blijft onverminderd belangrijk, maar je zult het met exploitatie in verband moeten brengen. Ook kun je aan leken uitleggen wat je toegevoegde waarde is. Opdrachtgevers weet je ervan te overtuigen dat jij voor hem of haar geld kunt verdienen.
  • Als architect ga je je meer richten op het domein van de fysieke, gebouwde wereld. Ambachtelijkheid en vakmanschap worden handvatten voor nieuwe creativiteit en spannende opdrachten.

De weg hier naartoe is niet gemakkelijk en zit vol risico’s. Als redactie van de Architect zullen we deze volgen, verdiepen en verder met je vormgeven.

Reageer op dit artikel