blog

Zwemmen in de bouwput van de Markthal

Architectuur

De redactie is al maanden bezig met het onderwerp ‘binnenstedelijk bouwen’ in verband met het jaarcongres in oktober. Ik word er echter al twee jaar lang elke ochtend mee wakker. En zal dat nog minimaal drie jaar voortduren. Dit niet omdat ik totaal geobsedeerd ben door het onderwerp, maar omdat ik op nog geen vijftig meter van de bouwput van de Markthal in Rotterdam woon en bouwvakkers graag op tijd beginnen.

Zwemmen in de bouwput van de Markthal

Ik volg de vordering van de Markthal met grote interesse, want het is een geweldig spannend project, ontworpen door MVRDV. Allereerst ben ik nieuwsgierig naar hoe het wonen in de schil van een markthal zal bevallen. Daarnaast is het bouwproces intrigerend – en niet alleen vanwege het geluid dat mij soms uit mijn slaap houdt. Het bouwen heeft namelijk nogal wat om het lijf. Beproefde methodes worden ingezet, maar ze zijn nog nooit in combinatie toegepast.


De bouwput vol met water in de avond. Ik woon ongeveer bij de rode pijl.

De wet van de communicerende vaten

Na een half jaar heien en 2500 heipalen later, zie mijn eerste blog, wordt er nu al meer dan een jaar hard gewerkt aan de vijftien meter diepe parkeerkelder. Omdat het grondwaterpeil slechts twee meter onder het maaiveld ligt, is de druk op de bouwput enorm. Door hem vol te laten lopen met water is de druk op de wanden en de bodem geneutraliseerd, zie de wet van de communicerende vaten.


Illustratie van de graafwerkzaamheden in de bouwput. Tot twee meter diep was de bouwput nog ‘droog’.

Zwemmen in de bouwput

Al tijden kijk ik dus uit op een enorm buitenbad, waar ook daadwerkelijk in wordt gezwommen. Door duikers weliswaar. Sinds een paar dagen doen ze dat ook ’s nachts om wat verloren tijd, opgelopen tijdens het graven, in te halen en om over 2 á 3 werken te kunnen beginnen met het storten van het onderwater beton. Vanwege de mogelijke geluidsoverlast die met het ’s nachts doorwerken gepaard gaat, werden de directe omwonenden uitgenodigd voor een infoavond in de bouwkeet en een kijkje op de bouwplaats, georganiseerd door Provast en de Gemeente Rotterdam. Natuurlijk was ik paraat.


Met helmen op en laarzen aan togen belangstellenden naar de bouwput.

’s Nachts doorwerken

Uitgelegd werd dat momenteel duikers van DCN Diving bezig zijn om ankers te plaatsen op kleine staven die uit de heipalen steken. Deze ankers worden met elkaar verbonden door middel van een ondersteuningsconstructie in de vorm van zogenoemde ladders, twee lange stalen staven die met elkaar zijn verbonden. Hier tussen wordt vervolgens de bewapening geplaatst in de vorm van enorme stalen korven. ’s Nachts wordt alleen de hulpconstructie aangebracht, wat weinig geluidsoverlast geeft. Alleen als je goed luistert, hoor je de electrisch aangedreven compressor.


Op de voorgrond zie je de hulpconstructie in de vorm van zogenoemde ladders die bestaan uit twee stalen staven die met elkaar zijn verbonden.

Onderwaterbeton

Ik zie iets meer op tegen het storten van het onderwaterbeton over enkele weken wat ongeveer drie etmalen in beslag neemt. Voor de 1,35 meter dikke vloer is 13.000 kuub beton nodig. Dit wordt aangevoerd door 1300 vrachtwagens die ook ’s nachts af en aan rijden. Via twee betonpompen die aangesloten zijn op leidingen wordt het beton de put ingepompt.


Op de illustratie zijn duikers afgebeeld die ankers plaatsen op de staafjes in de heipalen, maar ook is al een deel van de betonnen vloer te zien.

Lange adem

Maar goed, enkele weken daarna mag ik langskomen en rondlopen op de kersverse keldervloer. In tien maanden wordt dan de garage afgebouwd. Twee jaar later in 2014 is ook de bovenbouw af. Jammer is dat we hier op moeten wachten voordat we de parkeergarage kunnen gebruiken. Dit in verband met mogelijke ongelukken. Een idealere plek in Rotterdam om je auto weg te zetten is er niet.

Bekijk de galerijen voor meer bouwputfoto’s en de inzichtelijke tekeningen die het bouwproces van de parkeerkelder van Provast stap voor stap laten zien.

Reageer op dit artikel