blog

Superdutch of supermarkt?

Architectuur

Drie jaar geleden kwam met een grote klap een einde aan een feest dat zo’n vijftien jaar had geduurd. Aan de crisis die toen uitbrak lijkt geen einde te komen. De behoefte aan bruikbare scenario’s na het barsten van de financiële zeepbel is groot. Tot de ideeën die ons hier bij kunnen helpen behoren zeker die van Steve Jobs, die afgelopen week terugtrad uit de dagelijkse leiding van Apple.

Superdutch of supermarkt?

 

Een groot deel van de stad wordt gemaakt zonder de wezenlijke inbreng van architecten en lijkt het zuivere resultaat te zijn van wensen, behoeftes en kansen. In dit perspectief is Superdutch afgeserveerd als te autistisch en hautain en is architectuur gedwongen het rijk van de supermarkt te betreden.

Wat bedoel ik hiermee? Consumenten hebben het voor het zeggen gekregen en als architecten al worden gevraagd, dienen ze hen naar de mond te praten. In focusgroepen vertellen de kopers onder leiding van professionele moderatoren wat hun wensen zijn en architecten hebben maar te doen wat zij zeggen.

De huidige wijsheid is dan ook dat architecten meer moeten luisteren naar hun ‘gebruikers’. Door hen bij het ontwerp te betrekken, kunnen kleine ruimtelijke vraagstukken beter worden opgelost en zal de ruimtelijke beleving worden verbeterd. Maar waarom zouden ze hun klanten naar de mond moeten praten?

Op dit punt kunnen we het nodige leren van de voormalige Apple-topman Steve Jobs, de man die de iIPhone, iIPod en iPad bracht en daarmee nieuwe markten ontsloot. Deze vorige week om gezondheidsredenen teruggetreden Apple-baas zei ooit dat hij de Mac niet voor iedereen bouwde, maar louter voor zichzelf. Hij gaf dus nooit toe aan gebruikers.

Mensen weten helemaal niet wat ze willen, totdat je het hen laat zien. Zoals Jobs ooit zei: “Ik heb van mijn klanten nooit het verzoek gekregen om video en film te editen op een computer. Maar nu die mogelijkheid er is, vindt iedereen het prachtig.”

Architecten moeten dus niet “luisteren” naar gebruikers, maar dienen hun wildste dromen en verwachtingen op het spoor te komen en daarvoor een ontwerp te maken, in plaats van de grootste gemene deler op te zoeken en daar aan toe te geven.

Reageer op dit artikel