blog

Paarden versieren Rotterdam

Architectuur

Afgelopen zaterdag botste ik op mijn weg naar de markt bovenop een (lui)paard van kunststof. Oftewel een paardsculptuur waarvan de helft was bedekt met een luipaardprint. Dit blijkt niet het enige bontgekleurde, levenloze ros in Rotterdam.

Paarden versieren Rotterdam

 

 

 

In de stad staan wel geteld 25 kunststoffen paarden in het kader van de FEI Europese Kampioenschappen Dressuur 2011 en het 63e CHIO Rotterdam. Nou ja, stonden is voor enkelen eigenlijk het geval, want inmiddels zijn al een paar gesneuveld dankzij vandalisme – zo ook het (lui)paard. En dat is jammer.

 
De eerste twee paarden die ik op mijn route door de stad tegenkwam, stonden voor het muziekpodium op het Kerkplein voor de Laurenskerk. Het podium is ontworpen door Atelier Kempe Thill.

CowParade

Goed, het is geen nieuw fenomeen. Het is allemaal begonnen met de CowParade die al in 1988 is begonnen in Zürich op initiatief van Walter Knapp. En ook Rotterdam is al een tijdje met het fenomeen bekend. Zo stond de stad in 2007 vol met levensgrote kunststoffen olifanten in het kader van de Olifanten Parade. Of nou ja vol, dat waren er ongeveer 50, terwijl in Toronto bijvoorbeeld in 2000 326 elandsculpturen stonden. Dat is van een geheel andere orde.

 
Paard voor de Kunsthal

United Buddy Bears

Daarnaast zijn de meeste openluchtexposities van dierensculpturen commerciëler ingestoken dan bijvoorbeeld de idealistische United Buddy Bears. Zij reizen de hele wereld over – van Berlijn in 2006, via Jeruzalem en Buenos Aires naar Astana in 2010 – om te werven voor tolerantie en begrip tussen volken, culturen en religies.

  
Even dacht ik dat ook dit paard was verdwenen, maar dat bleek niet het geval. De snijvlakken zijn voorzien van spiegeltjes.

De stedelijke ruimte in perspectief

Hoe dan ook, wat mij betreft blijven dergelijke tentoonstellingen in de openbare ruimte de moeite waard. Ze genereren aandacht voor een bepaald onderwerp, bieden kunstenaars (in spe) een podium en geven toeristen een extra aanleiding voor een mooie stadwandeling. En niet onbelangrijk: vaak plaatsen ze op een verrassende manier de stedelijke ruimte in een nieuw perspectief.

  
‘Cultuur helpt individuele ontwikkeling’ met op de achtergrond het NAi.

VVV-route

Het is de bedoeling dat de paarden nog tot eind augustus te zien zijn. Daarna worden ze geveild. Omdat de kans groot is dat er de komende weken nog meer verdwijnen, heb ik de paarden die ik kon vinden, gefotografeerd in hun context. Het zijn er 21 in totaal. Het paard als onderwerp en de stad als decor. Ik ben begonnen bij de nummers 20 en 21 van de VVV-route. Deze heb ik gevolgd met de nummering mee, tegen de klok in. Zie de galerij voor alle foto’s.

 
Op het puntje van de Kop van Zuid staan 3 paardsculpturen. Er is geen betere plek om te staan, lijkt mij. Aan de ene kant zicht op de havens, aan de andere kant de stad met de Erasmusbrug.

Reageer op dit artikel