blog

Architectuur op het tentenveldje

Architectuur

Na drie weken kamperen, kan ik concluderen dat ik weer in de mooiste tent op het tentenveldje van de camping sliep: een Walker van minimaal 25 jaar oud. Hoewel, niet altijd, want een enkele keer kwam ik een echte De Waard tent tegen, een kleine Zilvermeeuw en een Albatros. En De Waard tenten steken met kop en schouders boven de – meestal slecht opgezette – boogtenten uit.

Architectuur op het tentenveldje

 

 

Elke keer als ik mijn Walkertent uit de tentzak haal, verkeer ik meteen in de vakantiestemming dankzij de geur van het lichtgroene katoen. Allerlei herinneringen aan vorige vakanties komen boven. Zodra de tent staat, geniet ik van hoe mooi hij wel niet is. De strakke lijnen volgen de zogenoemde oervorm van deze noktent. Vier verticale stokken houden het buitendoek omhoog. De twee vooraan zorgen voor een luifel en andere twee vormen samen door middel van nog een stok de nok. Aan deze nokstok is de binnentent bevestigd.


Mijn Walkertentje op verschillende campings in Zwitserland en Frankrijk

Boogtenten

Het contrast met de andere tenten op de camping is vaak groot. Dit allereerst vanwege de vormgeving: de meeste tenten zijn boogvormig. Eén keer ben ik een Tipitent tegengekomen. Bungalowtenten lijken passé, want de laatste jaren spot ik ze nog maar zelden. Het grote voordeel van koepel- en tunneltenten is dat ze snel en gemakkelijk zijn op te zetten. Op die van het merk Quechua staat zelfs goed zichtbaar vermeld hoe lang het opzetten duurt: 2,3 of 4 seconden. (Dat is niets te vergelijken met het opzetten van mijn tent, wat toch gauw een klein kwartiertje kost.) Dit zijn zogenoemende ‘opgooitenten’. Zodra ze uit de verpakking zijn, ontvouwen ze zich in enkele seconden. Een paar haringen zorgen ervoor dat ze niet wegwaaien.


Slecht opgezette koepeltentjes op campings in Zwitserland en Frankrijk

Meer ruimte

Daarnaast bieden de boogconstructies van koepel- en tunneltenten meer ruimte dan constructies met een stok in het midden. Dit geldt vooral bij tunneltenten, want hier worden de boogstokken parallel geplaatst, wat ideaal is voor grote families, omdat er zo ruimte ontstaat voor meerdere slaapcabines. In plaats van dat iedereen een eigen tentje heeft, slaap je met z’n allen in één grote.

Materialisering

Een ander aanzienlijk verschil is dat mijn tent meestal één van de weinigen is die nog van katoen is gemaakt. De meesten zijn tegenwoordig vervaardigd uit kunststoffen zoals polyester en nylon. Katoen ademt meer, waardoor er geen condens op de binnenkant ontstaat, het ondervindt weinig hinder van UV-straling en het ruikt lekkerder. Kunststof is daarentegen veel lichter en na een regenbui veel sneller droog.


Tunneltenten op campings in Zwitserland en Frankrijk

Oldtimers

Ik vraag me af of mijn liefde voor katoenen tenten met verticale stokken in plaats van kunstoftenten met bogen in dezelfde lijn ligt als mijn voorkeur voor karakteristieke oldtimers ten opzichte van nieuwe auto’s. Koepeltentjes hebben in ieder geval qua vormgeving wel wat weg van al die ronde, aerodynamische auto’s. Oldtimers worden net als mijn Walkertent niet meer geproduceerd, maar De Waard tenten nog wel! Zo is één van de oudste modellen, de Albatros uit 1960, nog nieuw te verkrijgen.

Afspanpunten

Wat voor mij De Waard tenten bijzonder maakt zijn de vele afspanpunten die je spant door middel van kleine scheerlijntjes in plaats van elastieken. Ze zorgen voor een intrigerend lijnenspel wat resulteert in een ranke en elegante vormgeving. De mooiste de modellen zijn die waarvan de naden vanaf één verticale stok in de nok doorlopen in de afspanpunten.


De mooie achterkant van De Waard tenten.  Foto’s van www.dewaardtenten.nl

Aardhommel

Tot mijn ontsteltenis ontdekte ik op de site dat ook De Waard de ‘kampeertrend’ van de boogconstructie navolgt. Bij de Stormmeeuw, de Graspieper en de Leeuwerik gebeurt dit nog subtiel door de toepassing van de gebogen luifel, maar bij het nieuwste model is het hek van de dam. Het is een ware tunneltent die alleen dankzij het originele ‘kontje’ met meerdere afspanpunten nog te herkennen is als een De Waard tent. Voor dit model zoeken ze nog een geschikte naam. Ik vind ‘Aardhommel’ wel toepasselijk.


De nieuwe modellen van Waardtenten krijgen ook steeds meer een boogvorm.  Foto’s van www.dewaardtenten.nl

Nieuwe tent

Over een aantal jaren moet ik opzoek naar een nieuwe tent, want de mijne lijdt aan materiaalmoeheid. Op verschillende punten ontstaan scheurtjes in het doek. De vraag is dan waar ik op uitkom. Geef ik toe aan mijn gevoel voor esthetiek en investeer ik dan in een echte De Waard tent? Alleen moet ik dan vanwege het gewicht altijd met de auto op vakantie. Daarnaast varieert de nieuwprijs van €599 tot €1999 exclusief binnentent. Niet gering. Tweedehands kan ik echter één op de kop tikken van rond de €300 a €400, al is dat nog steeds een keer zo veel dan een nieuwe, snel en gemakkelijk op te zetten, lichtgewicht en net zo ruime boogtent. Die kan tenminste ook mee op de fiets, bepaalde varianten zelfs op de rug.

Reageer op dit artikel