blog

Technology transfer, a walk on the beach

Architectuur

Muziek op zonne-energie, voor op het strand: dat is een mooi voorbeeld van ‘technology transfer’. En het beste nieuws is: voor wie goed kijkt, liggen de technologiën voor het oprapen.

Technology transfer, a walk on the beach

De foto komt uit de presentatie van Lars Anders van de Duitse gevelspecialist Priedemann Fassadenberatungs, die hij hield op The Future Envelope, het jaarlijkse symposium van de Facade Research Group van de TU Delft. Technology transfer, ofwel het verplaatsen van technnologieën van de ene branche naar de andere, stond deze keer centraal. De dag stond bol van de aansprekende voorbeelden die de ingewikkeld klinkende term eenvoudig deden lijken.

Open blik en tijd

Degene die de stereotoren op zonne-energie in elkaar heeft geknutseld, had een behoefte (stereo meenemen naar het strand) en een apparaat dat normaal gesproken in een ander veld wordt toegepast (een zonnepaneel) en maakte van één en één drie. Zo eenvoudig kan ‘technologie transfer’ zijn. Wat je ervoor nodig hebt: een open blik en de tijd om rond te kijken. Tijdens het symposium passeerde een breed scala aan leuke voorbeelden en interessante gedachten, waarvan ik er hier een handvol zal toelichten.

 Hoogleraar Productrealisatie Wim Poelman is van huis uit industrieel ontwerper. Een voorbeeld van een geslaagde integratie van twee werelden, toonde hij met de Fence Seat: Deze ‘gevangenisstoel’ was te zien op de eindexamententoonstelling van de Design Academy in Eindhoven.

Ook vroeg hij aandacht voor een kozijnsysteem van LG, dat hij dit jaar spotte op de Hannover Messe. Het ging om een prototype, gemaakt van magnesium. Dit materiaal is dichtbij huis in grote hoeveelheden voorradig (het zit namelijk in de Noordzee), kan eenvoudig en goedkoop worden gewonnen en is geschikt om prefab bouwelementen mee te maken. Het heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met aluminium, het verschil is dat het zijn vorm krijgt in een mal. Hoewel magnesium als brandbaar materiaal te boek staat, wordt er sinds jaar en dag motorblokken van gemaakt.Magnesium motorblok van BMW

Flop

Poelman waarschuwt trouwens voor vernieuwing-om-het-vernieuwen. De waanzinnig geavanceerde koffer op de foto hieronder heeft het bijvoorbeeld nooit gered: Mensen gebruiken een koffer namelijk vooral om kleren mee van A naar B te brengen. En dan is 1500 euro wel een beetje duur…

Nutteloze informatie

Overigens produceren we niet alleen gigantische hoeveelheden nutteloze spullen, maar we zijn ook heel goed in nutteloze informatie.

Want wat is 0,5062 eurocent precies?:

En waarom wil je weten dat een auto tien centimeter per milliseconde rijdt?:

Welke architect denkt dat men zich op de bouw aan deze schroefinstructies zal houden?:

En welke timmerman denkt dat zijn werkstuk mooier wordt als hij op twee decimalen achter de streep timmert?:

En dat nog los van het feit dat de feiten waarmee wij ons omringen lang niet altijd waar zijn!:
(let op ‘most visited’ architect nummer 11)

Bovenstaande beelden komen uit de presentatie van architect en professor Computergestuurd Plannen aan de TU in Aken Peter Russel,  die denkt dat we de realiteit pas onder de knie zullen krijgen als we onze virtuele werkelijkheid wat opschonen.

Want weet je wat dit is?:

Dit is wat je krijgt als je de beste 2,5K uitprint van de feiten in de Engelstalige Wikipedia.

En dit is het totaal aan Engelstalige feiten:
(bovenstaande afbeeldingen zijn afkomstig uit de presentatie van Daniël Dendra, een architect die onder meer bij OMA werkte, lesgeeft aan het Dessau Institute of Architecture, zijn eigen bureau anOther Architect runt en het architecturale open source netwerk Open SimSim oprichtte en beheert)

En, zo meent Russel, de informatie die je wél wilt bewaren, kun je maar beter printen. Op zuurvrij papier, en bewaren in een kamer met een luchtvochtigheid van 33% en 10 graden Celcius. Want je denkt toch niet dat je een tekening die je vandaag maakt in Autocad daar over tien jaar nog mee kunt openen?

Toch niet zo simpel

Hoewel ik beloofde te laten zien dat ‘technology transfer’ ‘a walk on the beach’ is, blijkt tot nu toe dat het juist moeilijk is om te vernieuwen. Stephen Ledbetter, professor Civiele Techniek aan de universiteit in Bath, weet hoe dat komt. “Systemen zijn meestal ingewikkeld, omdat de maatschappij mensen betaalt om ingewikkelde dingen te doen en te maken.” 


En, zoals Jeffrey Kruger al laat zien in zijn boek Simplexity, niet om simpele dingen te doen of maken. 

Hoe dan wel?

Hoe dan wel te vernieuwen? Toch in de eerste plaats door goed te kijken.
Het Deense bureau 3XN riep een speciale afdeling Vernieuwing in het leven. Aan het hoofd staat Kasper Guldager Jørgensen, die sindsdien de wereld over reist op zoek naar bruikbare technologie. De bovenstaande foto nam hij in een zeilmakerij. Hij laat zien hoe de schering en inslag van een bol zeil in model worden gelegd.

En, volgens Lars Anders (Priedemann), door goed over te dragen. “Het belangrijkste bij het overdragen van technologische kennis, is dat iemand een tijdje moet meelopen. Je kunt niet verwachten dat iemand technische problemen zonder uitleg begrijpt.”

Door voorts wel trouw te blijven aan waar je voor staat:
Hans van Rennes van Spyker: “Ik heb goed nieuws voor architecten: wij gaan van de SAAB geen Spyker maken.”(het laatste nieuws over Spyker en SAAB is overigens niet zo positief)

En door vervolgens, net als professor informatica en chemie Dick Broer van de TU Eindhoven, net zo lang te puzzelen tot je een polymeer hebt gemaakt dat de zon volgt als de spruit van een zonnebloem.

 

Reageer op dit artikel