blog

Advocaat van de duivel

Architectuur

Nu de bezuinigingen in de cultuursector zijn aangekondigd en de gevolgen ingrijpend zijn vraag ik me toch af of we niet door schieten in de ondernomen acties. Natuurlijk begrijp ik dat niemand zijn baan wil verliezen, maar dat geldt ook voor de mensen bij defensie, de ministeries, in de zorg en bij het openbaar vervoer.

Advocaat van de duivel

 

 

Dat onze doelgroep het niet met de bezuinigingen eens zijn moge duidelijk zijn. Maar hoe denkt de ‘man op de straat’ over cultuur? Als hij of zij al eens naar een museum gaat en terecht komt in een tentoonstelling over moderne kunst zullen zij niet direct vinden dat daar hun zuurverdiende belastinggeld naar toe moet. Als je dan toch de cultuur naar deze mensen wil brengen doe het dan zoals in de ons omringende landen, 1x per maand een gratis dag of maak alle overheidsmusea gratis. Hierdoor is het niet alleen aantrekkelijk voor de toeristen om een dagje museum te doen.

Ook het publiek dat in orkestzalen zit is over het algemeen van een andere achtergrond dan de stratenmaker of de bouwvakker die aan de betreffende gebouwen hebben gewerkt. Zij zullen niet zo gauw terug te vinden zijn bij een concert van Mahler of bij een optreden van het Nederlands Dans Theater. Mochten zij hun geld uitgeven aan een avondje uit dan is het al gauw een Joop van den Ende musical of een concert waarbij van de Toppers. Ook programma’s zoals de X-factor, de Voice, De Jongens tegen de Meisjes en Ik hou van Holland bewijzen dat het overgrote deel van het Nederlandse publiek niet zit te wachten op de cultuur waarvoor heel Nederland nu op de barricade staat.

Wel is het een goed moment om ze nu van gedachten te laten veranderen. Vraag waar hun belastinggeld naar toe moet: Griekenland of Cultuur. Op dit moment zullen ze zeker kiezen voor de laatste. Als oppositie zal ik hier gebruik van maken. Ga de strijd aan met het kabinet en wijs de bezuinigingen van de hand. De meerderheid van de Nederlandse bevolking zal u op dit moment zeker steunen.

Reageer op dit artikel