blog

Architectenmerk

Architectuur

Een architect die mooie ontwerpen maakt is tegenwoordig niet meer onderscheidend. Kan
een merk bijdragen aan het vermogen van een architect om zich te onderscheiden?

Architectenmerk

 

 

 

 

Na de lethargie die onze beroepsgroep heeft overvallen door het wegvallen van opdrachten en het gedwongen afscheid nemen van personeel, biedt de huidige crisis veel kansen die ons een enorme energie-boost kunnen geven. Een van die kansen is het denken over een architect als merk en welke waarden daar aan hangen.

Tijdens onze zoektocht, waar we nog middenin zitten en die volgens mij altijd een zoektocht blijft, ontdekken we boeken die ons inspireren.

     

Paul Moers, bijvoorbeeld, beschrijft in zijn boek ‘Succes is niet voor lafaards’ hoe de identiteit van een merk als richtlijn dient voor het eigen handelen. Hij ziet merkidentiteit als de DNA van een organisatie. Een hulpmiddel voor deze identiteit zijn de archetypen voor de identiteitsmogelijkheden van de mens, zoals die door de Zwitserse Psychiater Carl Jung in kaart zijn gebracht. Het zijn drijfveren die de mensheid onbewust stuurt en die de mens drijft tot een automatisch gedachte- en gevoelspatroon. Moers noemt in zijn boek twaalf archetypen die vaak in de marketing worden gebruikt. Zo is Alfa Romeo het ‘gepassioneerde’ (lover) type. Hier gaat het om pure passie en plezier. BMW behoort tot het type ‘held en winnaar’ (hero), waarvan de kern is dat die permanent de ander wil verslaan. En Mercedes staat voor het ‘heersende’ (ruler) type. Iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven.

          

Interessant voor het denken over merken is ook het boek “De snelheid van vertrouwen” van Stephen M.R. Covey. Immers, een ander woord voor ‘reputatie’ is ‘merk’, en een andere term voor ‘merk’ is ‘vertrouwen binnen de markt’. Volgens Covey is vertrouwen niet soft en een sociale waarde, maar een keihard economisch meetbaar managementinstrument. Door vertrouwen maakt een organisatie meer snelheid, minder kosten, meer omzet en krijgen wij en onze medewerkers bovendien meer energie. Bovendien is vertrouwen in de huidige economische situatie en bij de nieuwe vormen van samenwerken een kritische succesfactor. Covey noemt in zijn boek dertien eigenschappen om vertrouwen te bereiken. Het opbouwen van een merk licht hij toe met de eigenschappen ‘Rechtdoorzee zijn’, Transparantie creëren’ en ‘Eerst luisteren’.

     

Het DNA van Heren 5 -en daarmee de grondslag voor ons merk- komt instinctief tevoorschijn als wij worden uitgenodigd voor een pitch of visiepresentatie. Onze houding vertoont dan vaak veel overeenkomsten met de eigenschappen zoals Covey die noemt. Bij een aanvraag stellen we onze mening nog even uit en willen we vooral eerst goed te luisteren. De locatie is voor ons erg belangrijk omdat die ons veel informatie geeft voor een passend antwoord. Het zijn belangrijke componenten voor ons verhaal. En de visiepresentatie zelf beschouwen we als een lakmoesproef. Dit is hèt moment om erachter te komen of er voor beide partijen sprake is van een ‘klik’. En dat kan alleen door duidelijk te maken waar ons bureau voor staat en wat volgens ons de kansen voor de opgave zijn.

Door de wens om steeds op de hoogte te zijn van specifieke wensen en een passende oplossing voor de plek te bedenken, zeggen we wel eens tegen elkaar dat de woorden ‘bewust maatwerk’ goed opgaan als beschrijving voor de houding van Heren 5.

Nu nog bedenken welk automerk daar het beste bij past!

Reageer op dit artikel