blog

Geitenwollensokken-architectuur?

Architectuur

Leidt bewonersparticipatie tot geitenwollensokken-architectuur?

Geitenwollensokken-architectuur?

 

 

 

 

 

Twee weken geleden vierden we de feestelijke oplevering van ons inbreidingsproject
‘Tabakspaadje’ in Laren. Een project dat tot stand is gekomen nadat we letterlijk bij de
buurtbewoners thuis over de waarde van de Larense architectuur hadden gesproken.
Tijdens de feestelijke oplevering werd in de vele speeches deze ‘Larense Look’ en het
betrekken van de buurt geroemd.

“Als verzekeringsadviseur kom ik graag bij de mensen thuis”. Dit was de slagzin van een
televisiereclame voor verzekeringen die we als eerste zin opschreven in de inleiding van
ons boek ‘Thuis/At home’ (2005). Want wij vinden dat dit ook voor architecten geldt. Ons
werk grijpt immers diep in het leven en in het ‘thuis’ van bewoners in.

Rondom dit soort projecten, waar bewoners in participeren, hangt nogal eens de geur van
geitenwollensokken en de emotie van inspraakavonden. Daarom kregen wij in het begin
vaak vragen toegeworpen als: “Geef je zo niet de regie uit handen?” en “Gaat dat niet ten
koste van de kwaliteit van het ontwerp?”.

Participatieprojecten wekken vaak de verwachting dat bewoners mogen mee ontwerpen.
Maar als wij samen met bewoners aan projecten werken dan is er geen sprake van
daadwerkelijk ontwerpen, we laten ons door hen inspireren.

Door toekomstige bewoners te vragen naar hun manier van wonen of hen ‘uit de heup te
laten schieten’ op onze voorstellen krijgen we hele karakteristieke informatie over de
plaatselijke manier van wonen. Hierdoor kunnen we voor de woningen een veel preciezer
Programma van Wensen opstellen dan het kleurloze spreadsheet van de opdrachtgever
waarin de grootte van de woning, het aantal kamers en de bouwkosten worden
voorgeschreven.

Zo hebben we van een project in Nuenen (Brabant) geleerd dat het bezoek altijd achterom binnenkomt en dat de keuken aan de tuin grenst, terwijl in Park Zestienhoven (Rotterdam) de eettafel juist bij de voorgevel staat, omdat die bij mooi weer de veranda wordt opgesleept.

De bewoners van het Tabakspaadje hadden grote bezwaren tegen de inbreidingsplannen
van 22 sociale huurwoningen voor senioren en een twee-onder-een-kapwoning. Dus toen
ons tijdens de pitch werd gevraagd een visie op deze opgave te geven, stelden we voor
om door intensieve samenwerking met de buurt op zoek te gaan naar de ‘geest van de
plek’. Daartoe hebben we opbouwwerker Bert van der Ploeg van Rode Wouw aan ons
ontwerpteam toegevoegd, die via een enquête en vele huis-aan-huis-bezoeken op zoek is
gegaan naar de Larense Waarde.

De uitkomst zal niemand verbazen: “In Laren wonen we in villa’s met een rieten kap en
gevels van wit gekeimd metselwerk.” Dit werden voor ons de ingrediënten van het
ontwerp.

Participeren met bewoners is voor ons geen bedreiging, wij krijgen er juist energie van.

De documentatie over consumentgericht ontwerpen is als pdf verkrijgbaar door een mail te
sturen Marjolein de Haan: m.dehaan@heren5.nl.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels