blog

Op zoek naar groen

Architectuur

Al meer dan honderd jaar zijn steden bezig met hun groenvoorziening. In de vorm van parken, plantsoenen, perkjes en bloembakken proberen ze genoeg groen voor hun inwoners te creëren. Bij welke hoeveelheid er genoeg groen is, is mij echter onduidelijk – op het internet vond ik cijfers van 60 tot 204 m2 per woning – maar wat mij betreft lijdt Rotterdam onmiskenbaar aan te weinig bomen, bloemen en planten.

Op zoek naar groen

 

 

Mijn groenbehoefte is waarschijnlijk groter dan die van menig stedeling, omdat ik ben opgegroeid op het kruispunt van de provincies Overijssel, Friesland en Drenthe. Daar bevond ik me eenmaal buiten de deur al snel tussen het riet, in het bos of te midden van weilanden.

Nu woon ik in het hartje van Rotterdam, waar vooral plantenbakken het groen definiëren, al meent de stad zelf de groenste van de grootste vier steden van Nederland te zijn… Gelukkig kwam ik er achter dat de route tussen mijn huis en de redactie in Den Haag wordt gekenmerkt door groene vergezichten langs de mooie waterweg, de Schie. Kortom, wanneer het weer en de temperatuur het toelaten en de dagen lang genoeg zijn, kom ik op de fiets.

Van grijs naar groen naar grijs

Sinds twee weken ben ik al een paar keer ’s ochtends op de fiets gestapt om aan mijn portie groen te komen. Geïnspireerd door Aaron Betsky’s verhaal over zijn fietstocht van zijn huis naar het NAi in Design NL, hierbij mijn verhaal van thuis naar de redactie in beeld. Van hartje Rotterdam langs de Delfse Schie naar Den Haag en terug. Van grijs naar groen naar grijs.

Droevig Rotterdam 

De snelste weg naar het groen is helaas nogal droevig. Bijna twintig minuten lang leg ik een parcours af met veel te veel oversteekplaatsen, al dan niet voorzien van verkeerslichten.

 

Rotterdam in het ochtendlicht


Halverwege kom ik langs het Vroesenpark, wat het leed een beetje verzacht, maar al snel word ik geconfronteerd met auto’s die via fly-overs me om de oren vliegen. Even later scheidt een geluidsscherm ze gelukkig af, al hoor ik ze nog steeds.

 

Groene vergezichten


Eenmaal Overschie door, verlaat ik eindelijk het stadslandschap. Vanaf de dijk openbaren zich de eerste schitterende vergezichten over het polderlandschap langs de Delfse Schie die tussen Rotterdam en Delft loopt.

 

Laaghangende wolken boven de velden


Doordat het water van de Schie enkele meters boven de omringende weilanden ligt, kan ik ver wegkijken, al wordt dat soms verhinderd door laaghangende wolken.

 

Zweth of De Zweth


De opeenvolging van vergezichten wordt ineens onderbroken door een kleine buurtgemeenschap. De vroeger relatief welvarende gemeenschap wordt verdeeld door de Berkelse Zweth die uitkomt in de Schie en waar overheen een ophaalbrug ligt. Opmerkelijk is dat de huizen die zich aan de kant van Rotterdam bevinden, behoren tot Zweth en de huizen aan de andere kant tot De Zweth. Het watertje is tevens de grens tussendeelgemeente Overschie en gemeente Midden-Delfland. Het is dan ook niet heel toevallig dat de naam Zweth is afgeleid van ‘Zwet’ wat grens betekent.

 

Romantisch Delft


Met uitzondering van het TU-terrein is mijn route door Delft romantisch. Op een kleine onderbreking na vervolg ik mijn route langs het water en word ik nergens opgehouden door een verkeerslicht.

Op de redactie gearriveerd


Aan het begin van Voorburg steek ik de Schie over en binnen een paar minuten via een groene woonwijk sta ik in de fietsenstalling.

 

Groen, groener, groenst


Voor de terugweg neem ik altijd wat meer tijd. De route is 5 kilometer langer, maar ook groener. Tot aan Delft is hij gelijk, maar ik steek de Schie over via de Abtswoudse brug, waardoor ik aan de andere kant van het water het polderlandschap in fiets.

 

Langs de waterkant


Vanaf Delft tot voorbij De Van Nelle fabriek waan ik mij nog in de natuur. Wuivende rietpluimen begeleiden mijn tocht.

 

Langzaam verdwijnt het groen


Weer wijk ik van de heenweg af. Dwars door Overschie, voorbij de kerk en voor de ophaalbrug naar links fiets ik langs het water door naar Rotterdam. Hier begint een fietspad dat ik bijna tot thuis kan blijven volgen!

 

Grijzer en grijzer


Het fietspad loopt in een beweging door tot aan de Coolsingel. Helaas is al het groen verdwenen, terwijl daar toch ruimte genoeg voor is, maar ja, onderhoud kost natuurlijk geld.

 

Back home


Terug in het bonkende hart van Rotterdam waar de supermarkt, de bioscoop en de bibliotheek zich fijn op loopafstand bevinden, maar het groen helaas niet.

Reageer op dit artikel