blog

Is ‘Sophia Loren’ het antwoord voor het gezin in de stad?

Architectuur

Vorig jaar zijn we met Immanuel Fäustle en Wai Ming Lam, twee studenten aan de
Academie van Bouwkunst, het praktijkatelier “Het gezin in de stad” gestart. Een studie
naar het ideale eengezinsappartement.

Is ‘Sophia Loren’ het antwoord voor het gezin in de stad?

 

 

 

73% van alle gezinnen met een verhuiswens wil namelijk graag in Amsterdam blijven wonen, maar verlaat noodgedwongen de stad omdat er geen geschikte woningen of buurten zijn. Dit heeft nadelige gevolgen voor de economie van de stad en het gebruik van stedelijke voorzieningen als buurtwinkels, scholen, parken en speeltuinen.

Wij zochten naar een manier om onze oogkleppen af te kunnen gooien en los te komen
van het standaard Nederlandse appartement met een stramienmaat van 7,50 m, een gang met aan weerszijden een slaapkamer en een woonkamer die ook als keuken en eetkamer wordt gebruikt. Het filmfragment van Sophia Loren in de film ‘Una giornata particulare’ hielp ons daarbij. In een continu shot loopt zij, in ochtendjas en ondertussen sippend aan haar espresso, in haar Romeinse huis van kamer naar kamer om haar gezin van vijf kinderen te wekken. Daarbij loopt zij niet een keer door een smalle gang of een halletje. Duidelijk geen Nederlands appartement!

Om meer te weten te komen over dit soort Mediterrane appartementen hebben we al onze ex-stagiaires (waarvan er veel uit landen rond de Middellandse Zee komen)
aangeschreven met de vraag om de plattegrond van het huis te tekenen waarin zij zijn
opgegroeid en om te beschrijven hoe zij daar woonden. Dit heeft een rijke oogst aan
mental maps uit Roemenië, Italië, Spanje en Portugal opgeleverd. Daarvan is de woning
van Francesca uit Italië een echt Sophia Loren appartement.

Francesca woont in een appartement in het centrum van Genua dat alleen maar uit kamers bestaat. Het appartement kent als centrum van de woning de keuken. Hier wordt gegeten en ruzie gemaakt. In de woonkamer staat de grote eettafel die alleen gebruikt wordt als er gasten komen eten. Deze kamer wordt ook gebruikt als televisiekamer om naar voetbal te kijken. Ieder kind heeft een eigen kamer en de hal is zo groot als een slaapkamer waar met Kerst de kerststal en kerstboom staan en waar de familie op elkaar wacht als ze uitgaan.

Plattegrond van het appartement van Francesca in het centrum van Genua.

Maar ook Amsterdam kent gezinnen die niet in zo’n standaard appartement wonen. Voor
onze studie hebben we woningen onderzocht die qua grootte variëren van 55 m2 in
Amsterdam-Noord tot 120 m2 in de grachtengordel. Ook van hun woningen en het
dagelijkse gebruik van voorzieningen zijn mental maps gemaakt. Het dagelijks leven van
deze gezinnen is daarbij gedocumenteerd door fotograaf Leonard Fäustle.

Sophia Loren laat ons inzien dat een appartement meer is dan de ‘Hollandse maat’ alleen. De mental maps van de buitenlandse en Amsterdamse gezinnen hebben voor ons geleid tot tien aandachtspunten voor het ideale eengezinsappartement in de stad. Van de studie is een boek gemaakt. De pdf van ‘Het gezin in de stad’ is gratis te verkrijgen door een e-mail te sturen naar het adres van Marjolein de Haan: m.dehaan@heren5.nl.

 
Filmfragment van Sophia Loren in de film ‘Una giornata particulare’.

Reageer op dit artikel