blog

Willen steden duurzaam worden, dan moet stedebouw opstaan

Architectuur

Afgelopen zaterdag vonden in verschillende steden demonstraties plaats tegen de voorgenomen bezuinigingen op cultuur. Een dag later waarschuwde in het televisieprogramma Buitenhof SER-voorzitter Rinnooy Kan dat Nederland te weinig geld steekt in de kenniseconomie.

Willen steden duurzaam worden, dan moet stedebouw opstaan

 

 

 

Het kabinet en het bedrijfsleven investeren volgens hem niet genoeg in het innovatiebeleid en in fundamenteel onderzoek. De ambitie om van Nederland een duurzame, toonaangevende kenniseconomie te maken, dreigt zo niet te worden gehaald, aldus Rinnooy Kan.

’s Avonds las ik het verslag van het symposium Windstilte dat Palmbout Van den Bout in oktober had georganiseerd. In het debat dat tijdens dit symposium werd gehouden, maakt Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol zich grote zorgen over de uitgaven voor duurzame stedebouw en duurzaam ontwerpen, die ze niet terugziet in het regeerakkoord. Ook Vesteda CEO Huub Smeets ziet negatieve signalen als het gaat om milieu en duurzaamheid.

De loutere gerichtheid op bezuinigingen en op herstel van de rijksbegroting kent dus ook een negatieve zijde. Het financiële systeem ondersteunt een economie waarin goederen en diensten worden gemaakt, werkgelegenheid wordt gecreëerd en geluk en inkomen voor mensen wordt gegenereerd. De regering richt al haar pijlen op het herstel van de financiën, maar lijkt de echte economie te vergeten.

 Paul de Ruiter Het nieuwe hoofdkantoor van Transavia en Martinair op Schiphol, ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter.

Ook voor architecten lijkt me dit een relevante notie. De behoefte aan gebouwen gaat namelijk niet verdwijnen, alleen zal de manier waarop ze worden gemaakt opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. Architecten zullen hierop een antwoord moeten vinden en niet moeten afwachten tot het werk weer komt aanwaaien.

De komende tijd zijn niet alleen investeringen nodig in het financiële system, maar ook en vooral in innovatie en bouwen. Dit is het meest tastbaar en dringend in de steden. Deze hebben een negatieve impact op het milieu. Om dit te veranderen dient de stad een andere relatie met de natuur aan te gaan. Inzet moet zijn dat de stad een positieve bijdrage gaat leveren aan een duurzaam milieu.

In de stad liggen hiervoor tal van mogelijkheden. Zo zijn gebouwen verantwoordelijk voor zestig procent van alle uitstoot aan schadelijke emissies. Kunnen we hier iets aan doen? In de eerste plaats kunnen we kijken naar de innovaties die plaatsvinden in de toeleverende industrie. De toepassing hiervan maakt gebouwen minder schadelijk voor het milieu. Deze variëren van bacterieel zelfherstellend beton tot zonneverf en healing glass.

Even belangrijk is dat huishoudens en bedrijven, maar ook buurten en steden gaan participeren in het bouwen en nadrukkelijk hun aandeel opeisen in de bestaande stad en de leefbaarheid ervan. Het debat over traditionalisme is in dit opzicht een gepasseerd station. Noch modernistische dozen, noch nostalgische bouwwerken leveren deze bijdrage. Evenmin lijkt het aanlokkelijk de chaos te blijven omarmen. Nodig is een stedebouw die in staat is aansprekende verhalen te vertellen over de stad.

Reageer op dit artikel