blog

De architect bij de buren

Architectuur

Laatst was ik in België op een colloquium voor een eventuele opdracht. Ons bureau was in het kader van de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester geselecteerd als kandidaat voor een ontwikkelvisie in een Belgisch stadje.

De architect bij de buren

 

 

De burgemeester liet ons persoonlijk samen met een aantal gemeentelijke medewerkers de site zien tijdens een wandeling. Bij een van de gebouwen (de gemeentelijke feestzaal) was mij niet geheel duidelijk wat de gemeente er mee beoogd te doen.

In Nederland zouden op dat moment al een aantal rapporten van interne en externe adviesbureaus op tafel liggen en had een projectontwikkelaar vrije hand gekregen hebben om maar zelf te beslissen of hij wil slopen of herontwikkelen en was door de ontwikkelaar een opdracht gegeven aan een op gemeentelijke feestzalen gespecialiseerd adviesbureau.

Dus ik vroeg aan de burgemeester: “Wat gaan we doen met dit gebouw: laten we dit staan of slopen we het?”. De burgemeester hield even in en keek mij vervolgens verbaasd aan. “Allee, dat vragen wij toch aan u. U bent toch de architect!” was het antwoord. Er volgde een tevreden blik op mijn gezicht. Er is nog ruimte voor kwaliteit! In België weten ze nog wat je van een architect mag verwachten!

Reageer op dit artikel