blog

Wie is jouw Solomon Burke?

Architectuur

In deze tijd wens je ieder architectenbureau toe dat het nieuwe krachten ontdekt. Dit kwam bij me op tijdens het IDFA, bij het zien van de documentaire ‘Hou me vast’ over De Dijk. Want er zijn veel gelijkenissen tussen de Nederlandse rockgroep De Dijk en een architectenbureau.

Wie is jouw Solomon Burke?

 

 

Bijvoorbeeld met het ontwerp proces. We zien zanger Huub van der Lubbe die zijn tekst naar alle leden van de band stuurt, waarna een competitie ontstaat voor het beste concept van de muziek. Hoe de band daarna door het schrappen en schaven aan woorden en muzieknoten steeds meer tot de essentie van tekst en melodie komt. En hoe met ontzettend veel lol en toewijding het liedje wordt gespeeld.

Of hoe de rollen binnen het team zijn. De discussies tussen de leden van de band leggen die verschillende teamrollen mooi bloot. Zoals Van der Lubbe (zang en akoestische gitaar) die het gezicht en geweten van de band vormt en vooral in de toekomst leeft. JB Meijers (elektrische gitaar) die vooral geniet van het heden en, als dat wordt bedreigd, daar lekker recalcitrant over uit de hoek komt. En Antonie Broeks (drums) die de verschillende meningen ziet, die mooi verwoord en met elkaar weet te verbinden.

  

En wat het betekent als een team al dertig jaar bestaat, waar iedereen zijn rol al dertig jaar speelt en op die manier al dertig jaar door het land trekt. Verzamelen op een afgesproken plaats. De vaste plek in het busje met Van der Lubbe steevast voorin naast de bestuurder. De high-fives voor ieder optreden. De bevindingen in de kleedkamer na het concert. En dan door de nacht weer naar huis. De oudere jongeren, met inmiddels grijzende bakkebaarden, vinden het best om op die manier nog wel dertig jaar door het land te trekken.

En net als tijdens onze hoogconjunctuur trekt ook de band volle zalen. Maar ondanks deze weldaad knaagt er iets bij Van der Lubbe. Hoe lang kun je op deze manier nog doorgaan?

Dan komt Solomon Burke, de vader van de Soul en het grote jeugdidool van alle bandleden, in het leven van De Dijk. Hij wil een cd met hen opnemen. De band kan het niet geloven, een droom wordt werkelijkheid en er wordt gefantaseerd over een tour door de VS. Ze gaan in opgewonden toestand naar de muziekstudio.

En daar in de studio is Solomon Burke, de soulkolos. Hij is niet alleen letterlijk enorm groot, ook figuurlijk. Hij boort bij de band een nieuwe kracht aan en met zijn raspende, melancholische stem trekt hij de band uit zijn comfortzone. Van der Lubbe: “De band had nog nooit zo goed gespeeld, het ene na het andere doelpunt.”

Onder invloed van Burke vindt de band zich na 30 jaar opnieuw uit en geeft ze de muziek een diepere laag, een nieuwe ziel. Op de cd zingt Burke de teksten van Van der Lubbe, pompt de bas een hypnotiserend ritme, parelt de piano als nooit tevoren en klinken de jankende gitaarsolo’s nog lang na. Het verkoopsucces is bekroond met een platina cd.

Wie is jouw Solomon Burke?

 

Reageer op dit artikel