blog

Crowdsourcen naar het ideale eengezinsappartement

Architectuur

Hebben gezinnen het naar hun zin in de stad? 73% van alle gezinnen in Amsterdam zijn ontevreden over hun huidige woonsituatie en heeft een verhuiswens. En 73% van die gezinnen wil in Amsterdam blijven wonen, maar vinden geen geschikte woning en woonomgeving. Zij verlaten noodgedwongen de stad.

Crowdsourcen naar het ideale eengezinsappartement

 

 

Dit probleem stond vorig jaar centraal in onze studie ‘Het gezin in de stad’, die leidde tot 10 aanbevelingen voor het ‘EenGezinsAppartement’ (EGA). Op 2 maart dit jaar was het ook onderwerp van de blog ‘Is Sophia Loren het antwoord voor het gezin in de stad?’.

De studie heeft een hausse aan reactie veroorzaakt. Zo kregen we post uit Berlijn, omdat daar treurige bouwblokken van drie kleine appartementen op een laag worden samengevoegd tot ‘einfamilienhäuser’ met levendige binnenhoven.

Eva Hajasova verzuchtte dat haar huidige appartement in Den Haag veel minder functioneel is dan haar ouderlijk appartement in Bratislava, dat vergelijkbaar is in grootte. Uit eigen land bereikte ons het bericht van twee Amsterdamse dames die samen apart willen wonen. Ze zijn al enkele jaren wanhopig op zoek naar een woning met twee domeinen en een collectieve woonkeuken en zagen in de studie eindelijk erkenning voor hun vraag.

En een echte believer van het gezin in de stad schetste hoe zij haar woning-en-suite in de Pijp heeft getransformeerd tot haar ideale EenGezinsAppartement.

 

Inmiddels besprak ik deze studie met veel ontwikkelaars en corporaties en de reacties zijn vrijwel allemaal hetzelfde: “Hier kan niemand tegen zijn, maar… dat dit met grote appartementen en veel geld lukt geloof ik wel. Bestaat er ook zoiets als een ‘alledaags’ EenGezinsAppartement, gewoon, met marktconforme prijzen en afmetingen dat ook goed functioneert?”

Kansen en consequenties

Daarom gaan we binnenkort samen met BNA Onderzoek, verschillende marktpartijen en architectenbureaus een tweede studie doen naar het ‘Gezin in de stad’. EGA 2.0 als verdieping van de eerste studie naar het EenGezinsAppartement. De centrale onderzoeksvraag is: Wat zijn de kansen voor de plattegrond, buitenruimte, ontsluiting, typologie en stedebouw van het alledaagse EenGezinsAppartement in de stad en wat zijn daarvan de financiële consequenties?

Intussen zijn we bezig om erachter te komen wat een ideaal EenGezinsAppartement nu precies is. Ik ben daarom benieuwd naar de mental map van je eigen EenGezinsAppartement of van iemand die je kent. Daarnaast vragen we ons af of een EenGezinsAppartement eerder staat voor een manier van leven en niet zozeer voor een bepaald woningtype. En welke ‘offers’ mensen ervoor over hebben om met zijn gezin in de stad te kunnen wonen.

Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaring met het gezin in de stad. Je kennis en de kennis die we tijdens de studie opdoen, zullen we tijdens openbare bijeenkomsten in ons architectencafé met je delen. Dus, onder het mom van ‘alles wat je geeft krijg je ooit terug’, dank ik je alvast voor je bijdrage. Mail je bijdrage naar m.dehaan@heren5.nl.

Reageer op dit artikel