blog

Nieuw in 2011: Van fietshek tot filmmuseum

Architectuur

Het mag dan wel crisis zijn, toch wordt ook dit jaar weer een flink aantal projecten opgeleverd; als je tenminste mijn volle mailbox mag geloven. Toen ik alle projecten op een rijtje zette, ontdekte ik een aantal trends. Zo zijn de projecten wat kleinschaliger, betreffen het vaak herbestemmingen of verbouwingen en worden er opvallend veel (senioren)woningen en woonzorgprojecten opgeleverd. En raar maar waar: er worden nog steeds kantoren gebouwd.

Nieuw in 2011: Van fietshek tot filmmuseum

 

Vier ingezonden projecten vielen mij direct op en dat komt waarschijnlijk door mijn voorliefde voor kleinere ingrepen. Het hek gemaakt van oude fietsframes in Rotterdam, ontworpen door StudioSchuim, spant in de categorie ’klein maar fijn’ zonder twijfel de kroon.

Maar ook de uitbreiding van een naoorlogse woning in Breda door Baudoin Van Alphen, de buitenschoolse opvang HipHop in Purmerend door Hendriks Schulten architecten (nu Locus architecten en Ted Schulten architecten) en het activiteitencentrum voor jongeren in Amsterdam-Osdorp door Atelier Kempe Thill zijn alleraardigst.

Impressie van het hek gemaakt van oude fietsframes in Rotterdam door StudioSchuim

Impressie van het activiteitencentrum voor Jongeren in Amsterdam-Osdorp door Atelier Kempe Thill

Gezellig met z’n allen oud worden?

De vergrijzingsgolf die op ons afkomt is nu nog bescheiden, maar neemt de komende decennia behoorlijk aan kracht toe. Binnen vijf jaar ontvangen 3,5 miljoen Nederlanders AOW. Voor deze groeiende groep senioren is het van belang dat er passende huisvesting en zorgfaciliteiten beschikbaar zijn. En daar wordt hard aan gewerkt, zo tonen de volgende projecten:
•    124 ouderenwoningen in Amsterdam door FRANTZEN et al architecten
•    184 zorgappartementen in Leiderdorp door SHP architecten
•    transformatie van Westerhonk, Monster, in een woon/zorgomgeving door OIII architecten
•    groepswonen voor mensen met dementie en daarbovenop 16 seniorenappartementen door SVP architectuur en stedenbouw

Alleen oud worden in een hutje op de hei, zoals mijn vader over een tijdje ambieert, is er voor de toekomstige bewoners van deze complexen niet bij. Het zijn allemaal relatief grote ensembles, waardoor de voorzieningen zijn geclusterd en er op een zo efficiënt mogelijke manier zorg kan worden verleend indien nodig. Waarschijnlijk economisch gezien een goede oplossing en ook voor mensen die van bingo houden of die kinderen hebben met een volle agenda, maar mijn vader zou er – op zijn zachts gezegd – niet zo blij van worden.

In die zin zijn de zorgprojecten die Alynia Architecten Adviseurs dit jaar in Heerlen, Eindhoven en Heythusen oplevert een stuk kleinschaliger en gemoedelijker. Daarnaast staan ze allemaal in een (relatief) groene omgeving. De architectonische vorm van de gebouwen doet denken aan boerenschuren, hoeves en boerderijen, alsof je op het platteland bent. Deze projecten zijn echter niet bedoeld voor senioren, maar voor  mensen met een andere zorgvraag.

Impressie van zorgwoningen in een educatie- en werkgebied bij hoeve Twente in Heythuysen door Alynia Architecten Adviseurs

Zagende en klagende buren

Naast de behoefte aan seniorenwoningen, bouwen we ook nog steeds woningen voor studenten, starters, singles en gezinnen. Volgens het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) worden dat er dit jaar alleen maar meer. Deze week bracht het instituut naar buiten dat de vraag naar nieuwe woningen stijgt met vijf procent. Nu maar hopen dat dit waar is.

De komende tijd worden onder andere opgeleverd:
•    18 appartementen en 8 parkwoningen in Beekbergen door Casanova+Hernandez architecten
•    woontoren De Zilverling met 68 appartementen in Amsterdam door LEVS
•    Studentenwoontoren op het terrein van de TU Delft, 100 woningen op de Lloydpier in Rotterdam en appartementen, grondgebonden woningen met commerciële voorzieningen in Loevenhout, allemaal ontworpen door De Zwarte Hond

In woningbouwland worden vooral veel appartementengebouwen neergezet, een enkele grondgebonden woning daargelaten. Vanwege de vraag tot verdichting en de financiële voordelen is dit een goede zaak. Sinds ik uit huis ben, woon ik ook in dergelijke complexen en ik kan me goed  voorstellen dat ik dat nog heel lang blijf doen. Er is alleen één puntje van aandacht dat me vaak wakker houdt: geluidsoverlast.

Wanneer ik in het weekend wil uitslapen, is er altijd wel ergens in het pand iemand aan het klussen, op momenten dat ik de volledige concentratie nodig heb voor een artikel, luistert de buurman graag naar marsmuziek en als ik na twintig keer oefenen eindelijk een nieuw liedje op de piano kan spelen, belt de buurvrouw aan met de vraag of ik alsjeblieft wil stoppen. Kortom, met z’n allen in één gebouw prima, maar wat mij betreft dan wel graag goed geïsoleerd… Of moet ik dan maar bij mijn vader op de hei gaan zitten?


Impressie van het woningbouwproject in Beekbergen door Casanova+Hernandez architecten

Pionieren in oude gebouwen

Herbestemmen wint aan draagvlak. Jaren geleden was het voor architecten nog pionieren, maar nu is het aan de orde van de dag en vindt er een professionaliseringsslag plaats. Zo hebben architecten van Mourik ervoor gezorgd dat de Universiteit van Amsterdam ergens halverwege dit jaar de deuren opent van het nieuwe culturele centrum CREA, gevestigd in een voormalig fabriekscomplex van een diamantslijperij. Daarnaast is het Korzo Theater in Den Haag door 3TO architecten uitgebreid op het binnenterrein en verbouwt LEVS een oude stolpboerderij als jeugdinrichting voor twintig jongeren.

Allemaal mooie projecten die voor mij een streepje voor hebben op nieuwbouw door de extra tijdlaag en de randvoorwaarden die een herbestemming met zich meebrengt.

Cultureel Centrum CREA in Amsterdam door architecten van Mourik

Van Aken bouwt Brabant vol

Al jaren lang lijkt Van Aken architecten de meest gevraagde architect in Noord-Brabant en omstreken, en dan vooral in Eindhoven. Zodra je onder de rivieren komt, ontkom je niet aan hun projecten. In 2011 komt daar een mooi aantal bij: appartementencomplexen in Nuenen, Eindhoven en ’s Heerenberg, een multifunctionele accommodatie in Wijchen en een woongebouw met zorgsteunpunt in Breda waar het bureau ook twee flatgebouwen revitaliseert.

Impressie van appartementencomplex De Rembrandt in Eindhoven door Van Aken gezien vanaf de Vrijstraat

Nog meer kantoren

Alle goede voornemens ten spijt worden er nog steeds kantoren gebouwd – terwijl er zo’n 7.000.000 m2 leeg staat. Nu kan ik me voorstellen dat je als bedrijf of instelling niet echt zit te wachten op een kantorenpand dat in de jaren tachtig zonder veel aandacht is neergezet. Ik begrijp heus dat de voorkeur al snel uitgaat naar één van de hieronder genoemde ontwerpen, maar ja, daarmee wordt de problematiek rond de kantorenmarkt alleen maar groter. Hier ligt dus een mooie taak voor de overheid. Frappant is dat een groot deel van de nieuwe panden door haarzelf wordt neergezet.

LEVS architecten ontwerpt 6.000 m2 voor de Gewestendienst met onder andere een GGD en Jeugd en Gezin in Bussum, Volker Wessels krijgt een nieuw hoofdkantoor in Amersfoort ontworpen door De Zwarte Hond en IPMMC opent dit jaar haar nieuwe kantoor in Utrecht ontworpen door Claus en Kaan architecten. Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit op het ‘tweede stadhuis’ van Den Haag, het gemeentekantoor aan de Leyweg, ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau.


Impressie van het nieuwe gemeentekantoor in Den Haag door Rudy Uytenhaak

En niet te vergeten

Last, but not least nog even een paar iconen, want ook die worden nog steeds gebouwd. Gelukkig maar, want op die manier kunnen architecten laten zien dat ze naast dienstverleners ook ruimtelijk ontwerpers zijn, die hun kunsten mogen tonen aan het grootste publiek ter wereld. Zo opent het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen over nog maar een paar maanden haar deuren. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects is al van verre zichtbaar. En op de valreep wordt – als het goed is – in december het Filmmuseum in Amsterdam geopend, ontworpen door Delugan Meissl Associated Architects.

 
Impressie van het Filmmuseum in Amsterdam door Delugan Meissl Associated Architects

Meer projecten in 2011

Kortom, onze oproep voor opleveringen in 2011 heeft genoeg voortgebracht om er een mooi overzicht van te maken. Mocht jij ons nog niet op de hoogte hebben gebracht van de plannen van jouw bureau, mail die dan naar architect@sdu.nl! Wie weet komt er een vervolg op deze blog.

Reageer op dit artikel