blog

Merel’s top 10 van 2010

Architectuur

Door al die top 10’s zo aan het eind van het jaar, raakte ik geïnspireerd om ook met een top 10 te komen. Als vakredacteur bij de Architect en cultuurliefhebber kom ik nog eens ergens en maak ik veel leuke, interessante en bijzondere dingen mee. Hierbij mijn hoogtepunten van afgelopen jaar!

Merel’s top 10 van 2010


1. Bijzonderste projectbezoek

Bijna een jaar geleden toog de redactie van de Architect naar New Babylon in Den Haag. In de lobby van het Edenhotel in Den Haag werd de redactie van de Architect verwelkomd door architect Roberto Meyer. Hij leidde ons rond door het complex in aanbouw, dat een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaat. De tour eindigde op de 24e verdieping van één van de twee toekomstige woontorens, waar de redactie een heerlijke lunch kreeg geserveerd. Het feit dat het die dag tien graden vroor, maakte het bezoek en de lunch erg gedenkwaardig.

 
Lunchen met handschoenen aan in New Babylon, Den Haag

2. Amusantste activiteit

Ik twitter. In 2009 had ik al een account, maar pas dit jaar ben ik hem echt gaan gebruiken. Ik denk vaak na over de kwestie ‘wat twitter je wel en wat twitter je niet’, want als vakredacteur bij de Architect is het niet de bedoeling dat ik al mijn zielenroerselen de wijde wereld in stuur. Dit is niet ten voordele van mezelf, maar ook niet van de redactie en de uitgever. Maar tegelijkertijd zitten mijn followers ook niet te wachten op een verkapte rssfeed van www.deArchitect.nl. Kortom een twitteretiquette zou welkom zijn.

Maar al doende leer ik en waarschijnlijk ontwikkel ik zo mijn eigen twittermoraal. Voorlopig ga ik er vrolijk mee door, want twitter is hot. Dat wordt maar al te duidelijk in de blogs van mijn collega’s Marit Overbeek en Sander Woertman over dat architecten te bescheiden zijn, dat twitter verenigt en twitterkritiek. En tot nu toe legt het me geen windeieren, want het heetste nieuws bereikt mij via tweets.

3. Meest inspirerende verhaal

Ik heb al eerder een blog geschreven over De Dag van de Ruimte, georganiseerd door het nirov. Daarin komen nogal wat inspirerende verhalen aan de orde, maar de boeiendste was wat mij betreft toch wel die van Geurt van Randeraart (SITE Urban Development/MCD). Volgens hem is zelforganisatie het nieuwe businessmodel. Hij meent dat echte innovatie zit in plekken waar de crisis flink huishoudt. Om zijn stelling kracht bij te zetten kwam hij met twee sprekende voorbeelden. De eerste was Detroit, waar op braakliggende terreinen en in ruïnes landbouw plaatsvindt. De ander was de Carrotmob, een groep milieuactivisten die het gegeven dat ondernemers alles doen om geld te verdienen als uitgangspunt heeft genomen om duurzame veranderingen te bewerkstelligen.

Ik kom ook steeds meer van dergelijke initiatieven tegen. De mensen die erachter zitten zijn zo gemotiveerd dat het mislukken ervan erg onwaarschijnlijk lijkt. Het zijn stuk voor stuk inspirerende verhalen van mensen die de wereld een beetje beter willen maken. En ja, als daar crisis voor nodig is, dan moet dat maar.

  Landbouw in Detroit 

4. Hoopvolste nieuws

De Bouwkunde faculteiten van de TU Delft en de TU Eindhoven hebben het begrepen: er is te weinig vrouw in de bouw! De komst van twee vrouwelijke decanen voor beide faculteiten, respectievelijk Karin Laglas en Elphi Nelissen, zal hopelijk bijdragen aan een iets minder conservatieve bouwwereld. Beide vrouwen hebben een volkomen andere achtergrond, maar ze zijn allebei succesvolle ondernemers die alles in zich hebben om een frisse wind door het Bouwkunde onderwijs te laten waaien.

5. Indrukwekkendste stad

Nog maar een uur in Jordanië en overal om me heen zag ik vierkante gebouwen met kleine ramen, opgetrokken uit Jerusalem Stone. Doordat Amman is gebouwd op zeven heuvels, zie je soms niets anders. Het is pas sinds halverwege de vorige eeuw dat de Jordaniërs wonen in huizen in plaats van tenten. Het oudste huis in Amman stamt uit 1953. De lokale architectuur is hier dan ook nog volop in ontwikkeling. Maar het land timmert hard aan de weg. Het masterplan voor Amman 2025 is veel belovend. Het begin van een skyline is al gemaakt met de realisatie van de Jordan Gate ontworpen door Jafar Tukan. Deze bestaat uit twee glazen torens, één van 178 meter en de ander van 165 meter hoog.

  De oneindige brei van beige blokken van Amman

6. Mooiste architectuurdroom

In de film Inception draait het allemaal om Dom Cobb (Leonardo DiCaprio). Hij is een ‘extractor’ die geheimen en ideeën steelt uit de geesten van anderen terwijl zij al dromende in slaap zijn. Om dit te kunnen doen is er een belangrijke rol weggelegd voor Ariadne (Ellen Page) die als architect deze dromen ontwerpt. Haar ontwerpen moeten dwingend en spannend zijn, maar tegelijkertijd niet te onrealistisch, want ze moeten een link hebben met de belevingswereld van de dromer om die te kunnen beïnvloeden.

Ariadne raakt erdoor gefascineerd en zegt dat dit “pure creatie op zijn best” is, want ze is niet gebonden aan de beperkingen van de bewuste wereld waar natuurwetten gelden. De droom van elke architect?

  

7. Meest motiverende levensles

“Omarm je mislukkingen, wie weet hangen ze ooit in een museum”. Vakredacteur Marit Overbeek schrijft in één van haar blogs over de ‘misfits’ van Hella Jongerius, die tentoongesteld staan in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In tegenstelling tot veel van haar collega’s wijst Jongerius mislukkelingen niet af, maar omarmt ze deze juist. Net als Marit ben ik hierdoor geïnspireerd geraakt.

Een stukje uit haar blog: ‘waarom vertellen we niet vaker over onze ‘misfits’? Waarom wachten tot ze netjes zijn uitgewerkt en geperfectioneerd? (…) Als ontwerpers ontdekkingen, experimenten én mislukkingen met elkaar delen, en het verhaal erachter, wordt het ontwerplandschap een stuk leefbaarder – en interessanter.’ Helemaal mee eens!

8. Best uitgekeerde subsidie

Anne Seghers en Zineb Seghrouchni hebben van het Stimuleringsfonds voor Architectuur subsidie ontvangen voor hun onderzoek ‘Tussentijds ontwaken’ over scheuren in de stad. De stedebouwkundigen definiëren scheuren hier als plekken naast grote ontwikkelingsgebieden. De vergeten potentie van deze plekken (opengevallen plekken met minstens 4 vlakken als muren, wanden, maaiveld en afrastering) willen ze tussentijds en verder ontwikkelen met behulp van de stadsbewoners ter plekke. De Spoorzone in Tilburg is hun testcase. En het is de bedoeling dat uit deze case een ontwerpvocabulaire wordt ontwikkeld dat ook toepasbaar is in andere steden.

Ik kan niet wachten totdat ik de eerste resultaten van hun onderzoek kan bekijken! Ik geloof dat het noodzakelijk is dat stedelijke problemen op een vernieuwende manier worden benaderd om te komen tot leefbare steden. Dit onderzoek van Anne en Zineb zou heel goed kunnen leiden tot een nieuw soort stedebouw.

  
Een voorbeeld van een plek die tussentijds ontwaakt

9. Leukste galerie

Bovenin de Red Apple bevindt zich de leukste galerie waar ik het afgelopen jaar ben geweest. Han van de Born is de architect van de woontoren en zoals een goede architect betaamt, woont hij in zijn eigen ontwerp. Zijn appartement op de 37e verdieping stelt hij vaak open voor publiek, want naast dat mensen zo een gevoel krijgen van wonen in The Red Apple, exposeren hij en zijn partner er kunst. Dit jaar ben ik tijdens verschillende gelegenheden drie of vier keer binnen geweest. Elke keer word ik verrast door de kleine maar boeiende kunstcollectie. Het mooiste dat echter wordt getoond is het uitzicht op Rotterdam en de Maas. Daar kan ik geen genoeg van krijgen.

 Woontoren de Red Apple op het Wijnhaveneiland in Rotterdam.  Fotograaf Rob Hoekstra  

10. Scherpste cartoon

Elke maand stem ik met studio concept de cartoon af voor het komende nummer. Soms kom ik met een net iets te abstract thema en dan mailen we wat heen en weer om tot een goed onderwerp te komen. Maar meestal gaat dit vlekkeloos en ontvang ik vlak voor de deadline een scherpe cartoon in mijn mailbox. In 2011 gaan we alweer het zesde jaar studio concept in. Hierbij de leukste van 2010!


De beste wensen voor 2011! Dat architecten maar nieuwe manieren mogen vinden om zichtbaar te maken hoe onmisbaar ze zijn, zodat hun werk niet opdroogt. 

Reageer op dit artikel