blog

Oneindige brei van beige blokken

Architectuur

Overal om me heen zag ik vierkante gebouwen met kleine ramen, opgetrokken uit Jerusalem Stone. Doordat Amman is gebouwd op zeven heuvels, zie je soms niets anders. In deze oneindige homogene, beige brei raakte ik hopeloos verdwaald. En dreigde ik mijn afspraak om de Nederlandse ambassade in Jordanië, een ontwerp van Rudy Uytenhaak, te bezoeken te missen. Ook al was ik op vakantie, de kans om dit gebouw te bezoeken wilde ik niet aan mij voorbij laten gaan.

Oneindige brei van beige blokken

In Jordanië kennen ze geen straatnamen. Om op de plek van bestemming te komen, moet je zoveel mogelijk voorbijgangers aanspreken, aldus de reisorganisatie. Tot dan toe wisten de locals me prima de weg te wijzen naar ons hotel, toeristische attracties of een pinautomaat. Soms stapten ze zelfs achter in de huurauto om er zeker van te zijn dat ik op het juiste adres aan zou komen, andere keren reden ze voor me uit.

Circles

Maar slechts weinig Jordanezen bleken de Nederlandse ambassade in Amman te kennen. Om in te schatten of ik in het goede deel van de stad zat, gebruikte ik twee enorme torens in aanbouw als oriëntatiepunt. Statig steken ze boven de massa uit. Ze staan in het hart van Amman, vlakbij de 6th circle. – Je weg vinden in Amman doe je aan de hand van 8 rotondes, de circles. Ik moest in de buurt van de 7th circle zijn. –

Impressie van de Jordan Gate middenin Amman, ontworpen door Jafar Tukan

Jordan Gate

Dit ensemble, de Jordan Gate ontworpen door Jafar Tukan, bestaat uit de noordelijke toren van 178 meter en de zuidelijke toren van 165 meter hoog. De plint is opgetrokken uit het zogenoemde Jerusalem Stone, zodat het complex een vanzelfsprekende plek krijgt in het stedelijk weefsel. Nou ja, op maaiveldniveau dan, want op het niveau van de stad staan ze in groot contrast met de rest door de scherpe hoeken, het reflecterende glas en het gebrek aan detail.

Bellen met de ambassadeur

Amman is met haar 1,5 miljoen inwoners erg groot en de kaart bood weinig uitkomst. Eerst zag ik een straat over het hoofd, of telde ik twee afslagen, terwijl ik er maar één was gepasseerd. Dan reed ik weer onder de 7th circle door in plaats van erover. Nadat ik drie keer met de ambassadeur had gebeld, kwam ik uiteindelijk aan bij het gebouw.

Foto van de Nederlandse Ambassade in Amman 

Nederlandse Ambassade door Rudy Uytenhaak

In de rustige woonwijk valt de ambassade in eerste instantie niet op. Het gebouw is net wat lager dan de omringende bebouwing en ook opgetrokken uit Jerusalem Stone. Nadere inspectie toonde echter aan dat dit zeer verfijnde architectuur is, iets dat ik nog maar weinig tegenkwam in Amman. Zette Rudy Uytenhaak hier een ambassade neer die opgaat in zijn omgeving en tegelijkertijd vooraanstaand is? Binnenkort verschijnt mijn bespreking van dit gebouw in één van de komende nummers van de Architect.

Arabische architectuur in ontwikkeling

Dat het ontwerp van de ambassade van een grotere architectonische kwaliteit is dan de meeste andere gebouwen in Amman, is in lijn met de stelling van de Jordaanse architect Jafar Tukan dat “in de Arabische wereld de meeste goede gebouwen zijn ontworpen door buitenlandse architecten”. De lokale architectuur is hier dan ook nog volop in ontwikkeling. Het feit dat het oudste huis in Amman uit 1953 stamt, bewijst dat dit proces ontzettend snel gaat. Ook het bouwen zelf moet als discipline nog groeien: nu doen herders dat in plaats van vaklieden.

Impressie van het nieuwe centrum van Amman 

Zee van beige

Het masterplan voor Amman 2025 is veel belovend. De Jordan Gate is slechts het begin van de skyline die de Jordaanse hoofdstad een nieuw en meer westers gezicht zal geven. Over twintig jaar maar eens kijken of al die nieuwe gebouwen net zoals de Nederlandse ambassade de oneindige homogene brei van beige blokken respecteren. Want die brei is het unieke selling point van deze Arabische stad, zoals de flikkerende neonreclames dat voor Bangkok in Thailand zijn. Deze zee van beige, die mij overspoelde, vond ik eigenlijk wel het mooiste aan de stad.

Impressie van de nieuwe toegangsweg naar Amman

Reageer op dit artikel