Architectuurjaar in beeld: Stefan Müller

Stadsarchief Delft door Office Winhov in samenwerking met Gottlieb Paludan Architects (DK) , beeld Stefan Müller

artikel

Architectuurjaar in beeld: Stefan Müller

Architectuur

de Architect vroeg haar fotografen om het beste beeld van het afgelopen architectuurjaar aan te te leveren. Deze foto van het Stadsarchief in Delft door Office Winhov in samenwerking met Gottlieb Paludan Architects (DK) vindt Stefan Müller de mooiste. Hieronder licht hij toe waarom.

Hoewel het monolithisch archiefgebouw van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects (DK) is doordrongen van ongelooflijke strengheid, zou je kunnen denken dat het reliëf van de voorgevel een zeer virtuoze beweging is die op een muzikaal ritme is gebaseerd. Verschillende sterk verticaal gerichte baksteenvolumes moduleren de gevel en gaan een opwindend samenspel aan met de witte betonbanden die het gebouw horizontaal geleden. Een kolommenrij, ook gemaakt van wit beton, levert het geabstraheerde beeld van een classicistische pergola.

Het harde zonlicht in mijn fotografie benadrukt de scherpe, diepe schaduwen van de sobere, maar ook krachtige en levendige baksteenarchitectuur. Duidelijk is te zien hoe de schaduwpartijen de verspringende baksteenvolumen benadrukken. Daartegen steekt de de witte betonnen entreepartij daar helder en stralend af.

Ik draag mijn fotografie op aan de architect Joost Hovenier, die ik heel graag mocht.

(Vertaling Hans van der Heijden)


Obgleich dem Gebäude des Archiv in Delft von Winhov Architekten ein monolithischer Charakter von unglaublicher Strenge innewohnt, ist seine reliefartige Fassade durchdrungen von einer höchst virtuosen Bewegung, der so möchte man glauben, ein musikalischer Rhythmus zu Grunde liegt. Die in verschiedenen Volumen aus Backstein modulierte Fassade hat eine enorme vertikale Ausrichtung und steht in einem spannenden Wechselspiel mit horizontal verlaufenden Bändern aus Weißbeton, die das  Bauwerk in Segmente schichtet. Eine ebenfalls aus Weißbeton gefertigte, vorgelagerte Reihung von Stützen, sehr klar und streng, lassen ein abstrahiertes Bild einer klassizistischen Pergola  erscheinen.

Meine von hartem Sonnenlicht bestimmte Fotografie betont durch scharfe, tiefe Schatten den strengen wie auch lebendig kraftvollen Charakter der Backstein Architektur. Durch dunkle Schatten abgesetzt, ist sehr gut zu erkennen, wie die Backstein Volumen vor und und zurück springen. Klar, strahlend setzt sich hiervon, die in Weissbeton gehaltene Vorhalle ab.

Ich möchte meine Fotografie dem Architekten Joost Hovenier widmen, den ich sehr mochte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels