artikel

Aboutaleb ontvangt ‘Letters to the Mayor’ van architecten in HNI

Architectuur

Tientallen architecten schreven een brief aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en delen zo hun zorgen, ideeën en visies. Afgelopen vrijdag opende hij de tentoonstelling Letters to the Mayor, een initiatief van Het Nieuwe Instituut en Storefront for art and architecture. Aboutaleb beloofde alle brieven te lezen en daagde de architecten uit samen tot vijf vragen te komen.

Door Willem Wopereis

Letters to the Mayor is een initiatief dat begon in New York en sindsdien in 18 steden navolging heeft gekregen, van Bogotá tot Athene en Taichung tot Oslo. Voor de editie in Rotterdam zijn 100 aan de stad verbonden architecten benaderd, waarvan meer dan de helft een brief heeft geschreven. Met de brieven kaarten zij urgente thema’s aan als woningbouw, leefbaarheid, groen en inclusiviteit, en pleiten vooral voor toekomstvisie.

Onder leiding van architect en initiator Eva Franch ging een panel van architecten in op hun brieven (Elma van Boxel (ZUS), Dikkie Scipio (KAAN Architecten), Ekim Tan (Play the City), Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects) en Nathalie de Vries (MVRDV)). Het gaat ze allen aan het hart hoe Rotterdam een stad voor iedereen kan worden, een stad waarin de mens (en niet de auto) centraal staat.

letters-to-the-mayor

Panel met een deel van de briefschrijvers

Transformeren in plaats van uitvinden

Vanwege de beperkte tijd was het panelgesprek voornamelijk een inleiding op de reactie van de burgemeester. Aboutaleb toonde zich erg begaan met de leefbaarheid van de stad en stipte aan dat Rotterdam niet klassiek is opgebouwd rond een markt met een kerk en stadhuis. Als stad zonder echte binnenstad kan het volgens hem leren van plekken als het levendige French Quarter in New Orleans.

Een van de grootste uitdaging is volgens hem de complexiteit: “We kunnen de stad niet zomaar opnieuw uitvinden, maar moeten denken van de bestaande situatie en deze transformeren. De vraag is hoe we daarbij sociale functies combineren met de vragen uit de markt. Kunnen we bijvoorbeeld torens maken waar op de eerste verdiepingen een school is gehuisvest met daarboven kantoren?”.

Tentoonstelling Letters to the Mayor Rotterdam HNI

Tentoonstelling Letters to the Mayor in HNI, beeld Petra van Ree

Co-creatie

Aboutaleb benadrukte dat de stad zelf geen bouwer is, maar slechts criteria formuleert waarbinnen anderen aan de stad werken. In dit proces zijn twee onderdelen essentieel: co-creatie en leiderschap. Door co-creatie krijgen architecten de kans om de stad vorm te geven. En voor het leiderschap stelt hij dat “we radicale denkers nodig hebben”, wijzend naar de eveneens aanwezige briefschrijver Riek Bakker (het brein achter Kop van Zuid).

Ik beloof alle brieven te lezen en te reageren

Wat hij met alle brieven gaat doen? “Allereerst beloof ik ze allemaal te lezen. Ik daag jullie uit om de brieven gezamenlijk terug te brengen tot vijf vragen voor de gemeente. Dan organiseren we een lunchsessie waarin wij als gemeente een reactie geven en in discussie gaan.” Een veelbelovende eerste reactie dus, die hopelijk leidt tot even hoopvol beleid.

 

De tentoonstelling Letters to the Mayor is tot 11 februari te zien in Het Nieuwe Instituut.

 

Lees ook

Reageer op dit artikel