artikel

European Patent Office Rijswijk door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten

Architectuur Premium

European Patent Office in Rijswijk door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten. In opdracht van het TBI-bouwconsortium bestaande uit de ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros ontworpen Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten. In nauwe samenwerking een modern kantoor met een uitstekend werkklimaat voor het European Patent Office in Rijswijk. Een grondige transformatie structureert de organisatie tussen de verschillende bestaande gebouwen. De toevoeging van de glazen nieuwbouw geeft het ensemble frisse allure.

door Marieke Giele

Gesloten instituut met open uitstraling

Aan de westkant van Rijswijk bevindt zich het European Patent Office dat vroeger bekendstond als het Europees Octrooibureau. Een groot deel van de bestaande huisvesting was bouwkundig verouderd en voldeed niet meer aan de hoge eisen die het instituut zelf stelt. Daarnaast is de logistiek tussen de verschillende gebouwen onlogisch. Een grondige renovatie van het bestaande complex en de toevoeging van een nieuw deel maken het kantoor toekomstbestendig.

Uit een prijsvraag kwam uiteindelijk het TBI-bouwconsortium in samenwerking met het Europese architecten team van Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten als winnaar uit de bus. Zij kregen de opdracht om een ambitieus en modern kantoor te realiseren, dat aansluit bij de missie van het instituut om innovatie in Europa te stimuleren. Op het gebied van duurzaamheid en comfort liggen hoge eisen om een uitstekend klimaat voor de werknemers te realiseren.

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel - Dam & Partners Architecten - TBI Consortium New Main

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel – Dam & Partners Architecten – TBI Consortium New Main

Slank kantoor

Naast de bestaande gebouwen van het European Patent Office was slechts een beperkte ruimte beschikbaar voor de nieuwbouw van het instituut. Binnen deze kaders hebben de architecten een slank gebouw van 156 meter lang en 12,5 meter diep neergezet. Met een totaal van 26 verdiepingen ontstaat een voor Nederlandse begrippen ongewoon kantoor.

Op het maaiveld maakt het European Patent Office zich los van de omgeving. Een vijver zorgt voor een natuurlijke beveiliging van het instituut en leidt de bezoekers naar de entree. Een stalen luifel met metalen bekleding markeert de toegang tot het centrale ontvangstgebied dat de verschillende gebouwen van het complex ontsluit. De houten vloer geeft de ruimte een warme uitstraling. Het gekleurde plafond is een abstracte verwijzing naar de vlaggen van de verschillende lidstaten. Zo ontstaat een overzichtelijke en uitnodigende ruimte voor werknemers en bezoekers.

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel - Dam & Partners Architecten - TBI Consortium New Main

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel – Dam & Partners Architecten – TBI Consortium New Main

Transparante hoogbouw

Boven deze centrale entreezone start de glazen hoogbouw van het instituut, waarbij de architecten inspelen op het thema van transparantie en reflectie. Van dichtbij krijgt het instituut een open uitstraling, terwijl het vanaf een grotere afstand lijkt op te gaan in de lucht. De dubbele façade fungeert als een geluidsbuffer en draagt tegelijkertijd bij aan het klimatiseren van de kantoren. De plantenbakken en louvres creëren een speelse overgang tussen binnen en buiten.

De slanke maatvoering van de nieuwbouw komt voort vanuit de wens van het European Patent Office om voornamelijk individuele kantoren te ontwikkelen. Deze zijn gesitueerd langs de centrale gangen. Glazen deuren geven de verdiepingen een open uitstraling en bieden uitzicht over de wijde omgeving. De kantoren strekken zich visueel naar buiten uit. Op de kopse kanten markeren de balkons de uiteinden van het gebouw.

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel - Dam & Partners Architecten - TBI Consortium New Main

European Patent Office Rijswijk, beeld Ateliers Jean Nouvel – Dam & Partners Architecten – TBI Consortium New Main

Projectgegevens

Opdrachtgever: TBI-bouwconsortium, bestaande uit de ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros , Rijswijk voor het European Patent Office, Rijswijk
Ontwerp: Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten
Architecten: Jean Nouvel en Diederik Dam
Projectarchitecten (tender): Jean-François Winninger en Haakon Brouwer
Projectarchitect/projectmanager (realisatie): Bernard Duprat en Merlijn Pennings
Adviseur constructie: Zonneveld Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installaties: Croonwolter&dros, Rotterdam en Deerns, Rijswijk
Adviseur akoestiek: Peutz, Zoetermeer
Aannemer: TBI-bouwconsortium, bestaande uit de ondernemingen J.P. van Eesteren (bouw) en Croonwolter&dros (E&W-installaties)
Landschapsarchitect: Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten
Bruto vloeroppervlakte: 87.500 m2
Programma: kantoorgebouw met dubbele glazen gevel, circa 100 m hoog en 150 m lang, met vergaderzalen, opleidingscentrum, koffiehoek (New Main), werkplekken, sportfaciliteiten, club, restaurant (New Hinge)
Datum voorlopig ontwerp (competitie): eerste kwartaal 2013
Datum definitief ontwerp: vierde kwartaal 2014
Aanvang bouw: eerste kwartaal 2014
Oplevering (deel I): tweede kwartaal 2018

Reageer op dit artikel