artikel

Forum Museumsinsel door David Chipperfield Architects Berlin

Architectuur

Midden in Berlijn Mitte ligt Forum Museumsinsel, een historisch gebied met acht monumenten die over drie eeuwen zijn gerealiseerd. Het gebied ondergaat een herontwikkeling en wordt geopend naar de stad waarmee de binnenplaats een levendig plein moet worden. David Chipperfield Architects is verantwoordelijk voor twee gebouwen, het Gropius Ensemble en Das Bauhaus.

Het voormalige ziekenhuis aan de Tucholskystrasse uit 1880 werd ontworpen door Martin Gropius en Heino Schmieden. Het bestond oorspronkelijk uit een centraal bouwdeel van drie verdiepingen en twee torens en hoekgebouwen die samen een voorplein definieerden. In de tuin hierachter zijn drie onderling verbonden paviljoens aangelegd die met het hoofdgebouw werden verbonden. Geïnspireerd op de Bauhaus beweging is in de jaren 1930 een ritmische vleugel aan de noordzijde toegevoegd, die eindigt in een halfrond kopvolume. Beide ondergaan een renovatie tot werk- en onderwijsgebouw.

plattegrond met linksonder het nieuwe volume, beeld David Chipperfield Architects

Nieuw volume

Door de oorlog en diverse verbouwing is het ensemble drastische gewijzigd. Zo is de directeurswoning aan de zuidzijde van de hoofdvleugel verwoest, waarmee een groot gat aan de Spree oever ontstond. In het ontwerp van David Chipperfield wordt dit gat gebruikt voor een nieuw volume dat de oorspronkelijke compositie van het hoofdgebouw hersteld, en het gebied tevens een nieuw gezicht geeft aan de Spree.

beeld Ute Zscharnt voor David Chipperfield Architects

Metselwerk

Dit nieuwe volume is opgetrokken in een dik pak metselwerk, waarin verdiepingshoge boogvormige openingen de gevel sieren. Horizontale lijnen sluiten aan op de compositie van het bestaande gebouw en ook qua materialisering wordt eenheid nagestreefd. Hoewel de oorspronkelijke gevel van het hoofdgebouw volledig was weggepoetst achter een laag stucwerk, is dit weer in ere hersteld. Het nieuwe volume sluit zo aan op het metselwerk van de entreepartij.

beeld David Chipperfield Architects

Compositie

Aan dit hoofdgebouw is een verdieping toegevoegd waarvan de gevel dezelfde vormentaal als het nieuwe volume volgt. Evenals de bogen is ook het metswelwerk doorgezet. In het interieur zijn zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen zoals gewelfde plafonds, daklichten en kolommen. De Bauhausvleugel behoud zijn eigen karakter door nieuw stucwerk. David Chipperfield Architects integreert zo verschillende onderdelen in een nieuwe, gebalanceerde compositie.

beeld Ute Zscharnt voor David Chipperfield Architects

Projectgegevens

Opdrachtgever ZiegelStraße Immobilien GmbH & Co. KG, Berlijn
Projectmanagement Witte Projektmanagement GmbH, Berlijn & Diete und Siepmann Ingenieurgesellschaft mbH, Berlijn
Architect David Chipperfield Architects Berlin
Partners David Chipperfield, Martin Reichert, Alexander Schwarz
Brute vloeroppervlak 18.000 m2
Uitvoerend architect Diete und Siepmann Ingenieurgesellschaft mbH, Berlin, GKK Ingenieurgesellschaft für Hochbau mbH, Berlin, IGP Ingenieur AG, Berlijn
Adviseur constructie neubauer + ernst ingenieure GmbH, Berlijn
Adviseur installaties kmp ingenieurgesellschaft mbh, Berlijn
Adviseur bouwfysica Ingenieurbüro Axel C. Rahn GmbH, Berlijn
Adviseur brandveiligheid hhp Berlin Ingenieure für Brandschutz GmbH, Berlijn
Landschapsarchitect Hortec GbR, Berlijn

 


Meer over David Chipperfield Architects

Foto's

Reageer op dit artikel