Rotterdamse torens: Willemstoren door IWT & Studio for New Realities

beeld IWT

artikel

Rotterdamse torens: Willemstoren door IWT & Studio for New Realities

Architectuur

De skyline van Rotterdam wordt de komende jaren flink uitgebreid met woontorens. Maar hoe komen die eruit te zien? Wij vroegen een aantal architecten naar hun ontwerp. Voor de jonge bureaus IWT en Studio for New Realities is de Willemstoren het eerste grote project. Door de hoofdstructuur te optimaliseren is in het ontwerp ruimte gemaakt voor collectieve voorzieningen.

Wat maakt de Willemstoren een bijzonder Rotterdams project?

De Willemstoren komt aan het Willemsplein direct naast de Erasmusbrug, een zowel weerbarstige als kansrijke locatie in Rotterdam. Aan de achterzijde zal de ontwikkeling van de 218 meter hoge Zalmhaventoren plaatsvinden, rondom staan kantoorpanden en woontorens. Het Willemsplein aan de voorzijde dient nu voornamelijk als verkeerstoevoer voor de bezoekers van de Speedo-rondvaartboten. Een mooie plek om te wonen met uitzicht over de Maas, maar welk programma realiseer je hier verder?

locatie, beeld IWT

Het ontwerp voor de Willemstoren zet in op de ontwikkeling van een tijdloos binnenstedelijk blok met 76 woningen, nadrukkelijk gericht op bewoners met een stedelijke leefstijl. Door maximale relaties te leggen met de kwaliteiten van de omgeving, ontstaan drie woonblokken, met elk een eigen oriëntatie: één op het Willemsplein, één op de Houtlaan en één op het Park.

beeld IWT

Hoe is de toren georganiseerd?

Doordat de hoofdstructuur van de drie blokken is geoptimaliseerd, is budget vrijgespeeld om de woonkwaliteit te maximaliseren: interactiemomenten voor de bewoners. Een tafeltje op het balkon waar je om de hoek kunt kijken en ‘s ochtends je koffie drinkt terwijl je over de Maas uitkijkt. De vluchttrap als secundaire route waarmee je door het gebouw beweegt en buren ontmoet. Balkons die in verbinding staan met het collectieve dakterras en de gedraaide keukens als ‘kookeilandjes’ waaraan je zicht op je kamer en je gasten hebt.

beeld IWT

Het gebouw heeft een maximaal pragmatische en robuuste structuur. Hieraan worden elementen met een hoogkwalitatieve afwerking en specifieke objecten toegevoegd die het een ‘personal touch’ geven. Bouwkundige elementen van de appartementen en dakterrassen, zoals scheidingswanden op de balkons, worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de structuur om een helder, ruimtelijk volume te ontwikkelen.

beeld IWT

Hoe sluit de toren aan op het maaiveld?

Op een klein plot is een relatief fors programma georganiseerd, met een hoog percentage gebruiksoppervlakte. Door de appartemententypes afzonderlijk te optimaliseren in drie verschillende woonblokken, gestapeld op een parkeergarage, is ruimte vrijgespeeld voor een genereuze lobby. Een setback in de stedebouwkundige envelop creëert daarbij plaats voor een collectieve daktuin. Vanaf hier vormt de vluchttrap een doorgaande route naar de lobby. Zo ontstaan twee collectieve ruimten, verbonden door een ‘verticale straat’.

beeld IWT

De tweehonderd vierkante meter grote lobby op verhoogd maaiveldniveau wordt een collectieve woon-werkkamer en event space, een unieke extra kwaliteit naast de individuele woningen. Een collective assistant, digitaal of deels in persoon, draagt zorg voor het onderhoud en inplanning van de activiteiten. Door de maximaal pragmatische uitgangspunten en robuuste, tijdloze materialisering wordt het een krachtig, maar precies ingepast en ‘sophisticated’ blok, dat past op deze nu weerbarstige plek in Rotterdam.

 

Willemstoren door IWT & Studio for New Realities
Bastiaan Kalmeyer, Chantal Schoenmakers, Jeroen Zuidgeest

 


Meer over Rotterdamse torens

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels