artikel

Op zoek naar inspiratie? Bezoek een tentoonstelling tijdens de Kerstvakantie

Architectuur

De Kerstvakantie is een prima periode om je kennis bij te schaven of inspiratie op te doen. De beste methode is natuurlijk het bezoeken van tentoonstellingen of evenementen tijdens de vakantie. Onderstaand een selectie die we voor je hebben gemaakt binnen Europa.

Scope tentoonstellng de Stijl

Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, Ontwerp van een Universiteitshal te Amsterdam 1923, Collectie Het Nieuwe Instituut

De Stijl en het verlangen naar stijl
Nog tot 31 december 2017

De Stijl was een architecten- en kunstenaarsvereniging die honderd jaar geleden is opgericht en op zoek was naar een universele stijl. Aan deze beweging is in Het Haags Gemeentemuseum een boeiende tentoonstelling gewijd: ‘Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl’. Vooral dat laatste intrigeert. Veel architecten ontkennen immers een stijl na te jagen. Tijd voor een herwaardering?

‘Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl’ is een tentoonstelling die veel toevoegt aan wat we al weten van De Stijl. Hoogtepunten zijn het nagebouwde Maison d’Artiste van Theo van Doesburg en Cor van Eesteren en Mondriaans Atelier in Parijs, maar ook de presentatie van Huis de Lange in Alkmaar en de vele originele ontwerptekeningen.

Haags Gemeentemuseum
Stadhouderslaan 41
Den Haag
Openingstijden feestdagen dinsdag – zondag 10.00 – 17.00 uur
Meer informatie

The Other Architect

Collage, The Other Architect, 2015 © Christian Lange

The Other Architect
Tot en met 7 januari 2018
In samenwerking met het Canadian Centre for Architecture (CCA) presenteert Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling The Other Architect. Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend. Aan de hand van verschillende casestudies – daterend van de jaren zestig van de vorige eeuw tot heden – wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden. The Other Architect is samengesteld door het CCA in Montreal en is te zien van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 in Rotterdam.

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, Rotterdam
Openingstijden:
Dinsdag – zaterdag: 11.00 – 17.00 uur
Donderdag: 11.00 – 21.00 uur
Zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00 uur
Meer informatie

Premium Zumthors Wereld

Foto: Markus Tretter

Expositie Peter Zumthor ‘Dear to Me’, 2017
Tot 7 januari 2018
De Zwitserse architect Peter Zumthor (1943) geniet wereldfaam. In 2009 kreeg hij voor zijn oeuvre de Pritzker Architecture Prize, zowat de Nobelprijs voor architectuur. In omvang is het een klein oeuvre met projecten die een grote internationale waardering krijgen, van een thermencomplex tot een kapel hoog in de bergen. Voor de stad Bregenz aan de Bodensee ontwierp hij een gebouw voor tijdelijke exposities, het KUB. Om het twintigjarig bestaan hiervan te vieren werd Zumthor geïnviteerd. Het werd geen architectuurexpositie met maquettes en tekeningen. Het concept gaat om atmosfeer, boeken, muziek en vooral een ode aan stilte en traagheid. Met als titel ‘Dear to me’.

Kunsthaus Bregenz
Karl-Tizian-Platz
6900 Bregenz, Oostenrijk
Openingstijden:

Dinsdag tot en met zondag: 10.00 – 18.00 uur
Donderdag: 10.00 – 20.00 uur
Kijk op de site voor de openingstijden rond de feestdagen
Meer informatie

Bel:Est in Bozar Brussel

Expo / BEL:EST. Een laboratorium voor Europa in Brussel
Tot 10 januari
In het voorjaar van 2017 onderzochten vijf Estse en vijf Belgische architectenbureaus een aantal stedelijke en architecturale problemen waar Brussel mee kampt. De bureaus lieten hun oog vallen op een selectie pijnpunten. Hoe kan de veiligheid in cruciale gebouwen in de stad worden opgetrokken? Hoe kunnen stadsplanning en architectuur bijdragen tot een hechtere samenleving? Hoe kan de digitalisering van de samenleving fysieke veranderingen teweegbrengen in de stad?
De deelnemende Estse architectenbureaus zijn: Salto, b210, Arhitekt Must, PART en KAOS Arhitektid.
De deelnemende Belgische bureaus zijn: L’escaut, AgwA, Delmulle & Delmulle, Bogdan & Van Broeck en Lassa.

Bozar/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00
Donderdag van 10:00 tot 21:00
Gesloten op 25 december en op 1 januari. Op 24 en 31 december sluiten de tentoonstellingen om 16.00 uur

Expo Dom Hans van der Laan

Foto: Waa van de Heiden

Expositie Dom Hans van der Laan. Een huis voor de geest
Tot 14 januari 2018
De expositie ‘Een huis voor de geest’ geeft een kijk op het levenswerk van architect-monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991). Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) openbaart zijn wereld van denken en bouwen, waarbij het klooster Roosenberg in Waasmunster centraal staat. Na jaren studie toont Caroline Voet hoe deze Nederlandse architect-monnik, via een ordeningsprincipe, streeft naar een innerlijke rust en een menselijke schaal.

deSingel, Desquinlei 25, Antwerpen.
Open van woensdag tot zondag van 14.00 tot 18.00 uur en bij avondvoorstellingen.

Rondleidingen Abdij Roosenberg
Elke zaterdag tot en met 13 januari om 14.00 uur.
Meer informatie

Tentoonstelling De Hermitage en het Winterpaleis, hier werd geschiedenis gemaakt
Tot 4 februari 2018
De Nederlandse ontwerper Caspar Conijn is de eerste buitenlander die een tentoonstelling vormgeeft in het beroemde museum Hermitage in Sint-Petersburg. De expositie is ook nog eens extra bijzonder, omdat ze over de Russische revolutie van 1917 gaat en het toenmalige paleis mede decor was van de ontwikkelingen van destijds. Via het bureau van Conijn ontvingen wij nieuwe foto’s die in het bericht zijn geplaatst.

Het gaat om ‘De Hermitage en het Winterpaleis; hier werd geschiedenis gemaakt’. Daarmee wordt onder meer in beeld gebracht hoe de Hermitage, het toenmalige Winterpaleis, precies een eeuw geleden door de bolsjewieken werd bestormd. De expositie is te bezoeken vanaf 25 oktober tot 4 februari 2018

Hermitage Sint Petersburg
Open: dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag 10.30 – 18.00 uur
Woensdag en vrijdag: 10.30 – 21.00 uur
Gesloten op maandag en op 1 januari
Meer informatie

Arcam_Redesigning-Amsterdam

Tentoonstelling Speed Up / SLow Down: Redesigning Amsterdam
Tot en met 18 februari
Het afgelopen jaar bracht Architectuurcentrum Amsterdam meer dan 60 professionals bijeen voor een ambitieuze reeks ontwerpstudio’s. Onder het motto ‘Versnellen – Vertragen’ onderzochten zij in teams de uitdagingen, beperkingen en mogelijkheden van zes hotspots: het Oosterdok, Sloterdijk, Zuidoost, Hamerkwartier, IJburg II en de Zaanstraat. Elk van deze locaties vertegenwoordigt een specifieke ontwerpvraag. Zo draait het bij IJburg II met name om duurzaamheid en bij Zuidoost om de binding met de rest van de stad. De resultaten samen laten zich echter bovenal lezen als een pleidooi voor het behoud van de menselijke maat, het creëren van verbondenheid op verschillende niveaus, het belang van hoogwaardige openbare ruimte en het in stand houden van diversiteit in de stad.

Het resultaat is te bezichtigen in de tentoonstelling Speed Up / Slow Down – Redesigning Amsterdam. De tentoonstelling gaat gepaard met de lancering van een digitale publicatie die het proces en de resultaten uitgebreid toelicht.

Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600
dinsdag – zondag, 13.00 – 17.00 uur
Gratis entree
Meer informatie

RIBA President’s Medals 2017 Tentoonstelling
Tot 10 februari in Londen
De jaarlijkse RIBA President’s Medals tentoonstelling toont het talent van studenten genomineerd door scholen van architectuur over de hele wereld voor de RIBA Brons, Zilver en Dissertatie Medailles, algemeen beschouwd als de meest prestigieuze prijzen in het architectuuronderwijs wereldwijd.

RIBA
66 Portland Place
Londen
Maandag tot en met vrijdag 8.00 – 17.30 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur
Gesloten van 22 december tot en met maandag 1 januari.
Heropening op 2 januari

Beeld: Beeld: Zhang Chao

Minding the Digital
Tot en met 3 juni 2018
MVRDV maakte in opdracht van de Design Society Shenzhen het ontwerp voor de tentoonstellingsruimte van The Sea World Culture and Arts Center. Het nieuwe culturele centrum en galerie, opgericht door het Londense V&A, is nu open voor het publiek in de wijk Shekou in Shenzhen, China. MVRDV’s ruimtelijk ontwerp voor ‘Minding the Digital’ tentoonstelling is een doolhofachtig labyrint verdeeld over twee verdiepingen. MVRDV werkte samen met de grafische vormgevers Thonik uit Amsterdam. Zij ontwierpen de visuele identiteit van de tentoonstelling. ‘Minding the Digital’ is geopend tot en met 3 juni 2018.

The Sea World Culture and Arts Center
1187 Wanghai Road,
Shekou, Nanshan
Shenzhn, China
Zondag tot donderdag 10.00 – 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10.00 – 22.30 uur

Stedelijk Base_Collectie_OMA

De Collectie Stedelijk base
Permanente tentoonstelling

Onlangs is in Amsterdam Stedelijk Base geopend, de nieuwe opstelling van de vaste collectie in het Stedelijk Museum die de ontwikkelingen in kunst en design toot vanaf 1880 tot nu. Ontwerper Rem Koolhaas maakt de verwachtingen volledig waar met een ruimtelijke inrichting waardoor de bezoekers kriskras kunnen dwalen en de kunstwerken in een gehele nieuwe setting gewaar kunnen worden.

Stedelijk Base
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Dagelijks 10.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 22.00 uur

Reageer op dit artikel