Essay: Vakmanschap en vaardigheid – Nederlandse Woningbouw op kruispunt

Foto Tim Crooker

artikel

Essay: Vakmanschap en vaardigheid – Nederlandse Woningbouw op kruispunt

Architectuur

Door Hans van der Heijden – Een betonnen plafond met diepe V-naden, provisorisch afgewerkt met grof gespoten pleisterwerk, dat is het eerste wat miljoenen Nederlanders elke morgen is zien als zij wakker worden. Lukraak zijn de brandmelder, de ventilatieventielen en het lichtpunt in het plafond opgenomen. Als hun huis ouder is dan een paar jaar, vergelen ze, steeds in andere tinten. Terwijl de architectenwereld steeds meer in de ban raakt van het zogenoemde vakmanschap, lijkt de zorg om het comfort van de alledaagse leefwereld aan de Nederlandse woningbouw voorbij te gaan.

Verder lezen? Log in als u al een abonnement heeft, of vraag een gratis proefabonnement aan.
  • Profiteer een maand lang van alle voordelen van een abonnement
  • Ontvang elke werkdag de uitgebreide e-mailnieuwsbrief
  • Bekijk de digitale edities van het magazine en de speciale digitale magazines