Column: Dood van de architect als dienstverlener

beeld BAVO / Gideon Boie

artikel

Column: Dood van de architect als dienstverlener

Architectuur

door Gideon Boie – Hoe komt het dat het collectief ROTOR tot nu toe enkel is gepubliceerd in editie 2009 van het Jaarboek Architectuur Vlaanderen? Het project ‘RDF181’ (2008) betrof een tijdelijke installatie, opgebouwd uit recuperatiemateriaal tegen een wachtgevel aan de Vlaamse Steenweg in hartje Brussel. Opmerkelijk genoeg verdween ROTOR uit beeld in de latere jaarboeken (nu gepubliceerd onder de naam Architectuurboek), net op het moment dat zijn eigenzinnige recyclagepraktijk de wereld rondgaat. Deze anekdotische kwestie brengt ons op een oorspronkelijke mythe in de architecturale discipline: een architect moet ‘het’ gemaakt hebben. De bouwpraktijk is de olifant in de kamer van de architectuur.

Verder lezen? Log in als u al een abonnement heeft, of vraag een gratis proefabonnement aan.
  • Profiteer een maand lang van alle voordelen van een abonnement
  • Ontvang elke werkdag de uitgebreide e-mailnieuwsbrief
  • Bekijk de digitale edities van het magazine en de speciale digitale magazines