artikel

Boekbespreking: Over nut en nadeel van maniërisme voor de architectuur

Architectuur

Boekbespreking: Over nut en nadeel van maniërisme voor de architectuur

Door Herman van Bergeijk – In de kunstgeschiedenis worden te pas en te onpas etiketten geplakt. Elke stijlperiode krijgt een naam en het kan soms verdraaid zinvol zijn om die begrippen aan de kaak te stellen. De vrijmoedige wijze waarop bijvoorbeeld tegenwoordig de term ‘barok’ wordt gebruikt, geeft aanleiding tot de nodige verwarring. Om nog maar te zwijgen over de inadequate toepassing van het begrip ‘eclectisch’. Onlangs publiceerde architect Frans Sturkenboom (Zevenaar 1960) een boek onder de intrigerende titel De gestiek van de architectuur. Een leerboek hedendaags maniërisme. Het boek is geen gewichtig discours over de term, evenmin een confrontatie met andere auteurs die de term gebruiken. Het boek beweegt zich over andere paden, om vervolgens te belanden in wat de vaak geciteerde Duitse filosoof Martin Heidegger een ‘Holzweg’ noemt.

Verder lezen? Log in als u al een abonnement heeft, of vraag een gratis proefabonnement aan.
  • Profiteer een maand lang van alle voordelen van een abonnement
  • Ontvang elke werkdag de uitgebreide e-mailnieuwsbrief
  • Bekijk de digitale edities van het magazine en de speciale digitale magazines