artikel

Op de grens van architectuur en landschap

Architectuur

Drie vloeiende lijnen volgen een vijver, bomenrij en villa. De licht verzonken ruimte die ze samen definiëren, biedt nieuwe perspectieven op het landschap. Kolommen zijn hier niet nodig, het dak dragen ze zelf. Door het transparante glas bieden ze zicht op het park, terwijl eigenzinnige reflecties samensmelten met de omgeving. Zo schitteren ze in minimale aanwezigheid.

Foto-essay door Iwan Baan over Paviljoen Park Vijversburg door JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES & Studio MAKS
Tekst Willem Wopereis

Paviljoen Park Vijversburg Iwan Baan Studio Maks Premium September

Door de verzonken vloer ontstaat een intieme ruimte

Voordat Marieke Kums en Junya Ishigami beiden een eigen bureau oprichtten, werkten ze bij het Japanse bureau SANAA. In 2011 wonnen ze de competitie voor een nieuw bezoekerscentrum voor het monumentale landgoed Park Vijversburg in het Friese Tytsjerk. In het bestaande huis liggen een theesalon en vergaderruimten, het paviljoen biedt plaats aan concerten, exposities en culturele evenementen. Het project is gerealiseerd onder management van Mart Lenis, de technische uitwerking van het dragende glas is ontwikkeld in samenwerking met ABT.

Het lichte dak heeft een vijftien meter vrije overspanning

Premium septembernr Foto essay Iwan Baan Paviljoen Park Vijversburg

Het paviljoen is ontworpen als deel van het landschap

Het project is ook genomineerd voor de ARC17 Detail Award

Reageer op dit artikel