Nieuw Inzicht  Kijkdozen van veertig canonieke woningbouwprojecten

De kijkdoos van Marina City die Bertrand Goldberg in 1964 aan de Chicago River ontwierp, is gemaakt door Laura Algra, Kaj Boonstra, Sjoerd Bosch, Allard Meijer (onder begeleiding van Mikel van Gelderen)

artikel

Nieuw Inzicht Kijkdozen van veertig canonieke woningbouwprojecten

Architectuur

Bestaande projecten vormen een belangrijke bron van kennis voor het leren en maken van architectonische en stedebouwkundige ontwerpen. Typisch voor de Delftse methode van plananalyse is dat de plannen worden onderzocht via architectonische middelen: de projecten bestuderen aan de hand van de tekeningen, door te tekenen en maquettes te maken, en dit alles samen te vatten in een driedimensionale kijkdoos. Het analyseren is zo een omgekeerd ontwerpen; de- en re-compositie kan leiden tot nieuwe inzichten.

Verder lezen? Log in als u al een abonnement heeft, of vraag een gratis proefabonnement aan.
  • Profiteer een maand lang van alle voordelen van een abonnement
  • Ontvang elke werkdag de uitgebreide e-mailnieuwsbrief
  • Bekijk de digitale edities van het magazine en de speciale digitale magazines