ARC24: Garage Wagenplein, Den Haag - Robert-Jan de Kort Architectuur

In het hart van het stadscentrum van Den Haag siert een 19e-eeuws pand een intiem plein. De begane grond werd vroeger gebruikt door kleine bedrijven en diende de afgelopen tien jaar als motorfietsgarage. Met als doel de levendigheid terug te brengen naar het plein, heeft de ruimte nu een nieuwe bestemming als shortstay-appartement gekregen. Het appartement combineert kwaliteiten van een woning en een hotelkamer en wordt verhuurd aan toeristen en expats die korte tijd in Den Haag verblijven.

Toelichting Robert-Jan de Kort Architectuur | Beeld Max Hart Nibbrig

Het interieurontwerp haalt inspiratie uit het loftkarakter van de voormalige werkplaats. Vier volumes, bekleed met berkenmultiplex, organiseren de overgang van de leefruimte aan de voorkant naar de meer privégebieden bestemd voor baden en slapen aan de achterkant. Dit resulteert in een appartement zonder traditionele kamers, waar bezoekers open, halfbeschutte en meer intieme ruimtes kunnen opzoeken, waardoor ze de relatie tussen hen en de aangrenzende stad voortdurend kunnen aanpassen.

De karakteristieke schuurdeuren staan nu permanent open naar het plein. Gecombineerd met de integratie van nieuwe ramen in zowel de voor- als achtergevels, wordt de eens zo donkere opslagruimte nu overspoeld met daglicht. De ingang bevindt zich tussen de schuurdeuren. De bestrating van het plein is doorgetrokken naar binnen, waardoor een klein podium ontstaat van waaraf het hele appartement kan worden overzien.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

De klinkerbestrating van het plein loopt door naar binnen en vormt de vloer van de entreezone. De rest van de vloer is een PU-gietvloer. In de slaapruimte ligt een vloer van beukenhouten planken. In wanden en plafonds is voornamelijk hout gebruikt: Zowel voor de basis als voor de afwerking. De vier volumes zijn volledig bekleed met berkenmultiplex. De wanden van de douche zijn bekleed met witte matglazen platen van vloer tot plafond.

Het project draait om duurzaamheid door gebruik en sociale duurzaamheid doordat er nu mensen kunnen verblijven aan het plein. Het project is tevens aangegrepen om de gevels van de begane grond te verduurzamen door ze te voorzien van thermische isolatie en nieuwe aluminium ramen. Deze zijn voorzien van tripel glas. Het appartement is uitgevoerd met vloerverwarming op een gasgestookte CV-ketel. Er is een voorziening opgenomen om dit op termijn te kunnen vervangen door een warmtepomp.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

De opdrachtgever is een pionier op het gebied van shortstay-appartementen en heeft jarenlange ervaring met het verhuren. Uitgangspunt is om een hoogwaardige en onderscheidende ruimte aan te bieden. De ervaring is ingezet in allerlei specifieke elementen, zoals het naar behoefte kunnen afstellen van de openheid van de ruimte ten opzichte van het plein, het bieden van voldoende bergruimte voor reistassen en koffers en het zorgen voor een minimale geluidsoverdracht.

Aan de wanden van de leefruimte en de slaapruimte hangen composities van aardewerk objecten van kunstenaar Olav Slingerland. De zogenoemde puntkommen bestaan uit een mat wit en gekleurd glanzend glazuren oppervlak.

  • RJDK_Garage-Wagenplein_1-situatietekening

    Download
  • RJDK_Garage-Wagenplein_documentatie-1

    Download
  • RJDK_Garage-Wagenplein_3-isometrie

    Download
  • RJDK_Garage-Wagenplein_2-plattegrond

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.