ARC24: De Kwekerij fase 2, Utrecht - Arons en Gelauff architecten

Projectontwikkelaar Jebber, een dochter van SSH, ontwikkelt woonruimte voor jonge starters. Zo ook De Kwekerij, een voormalige KPN-kavel in Utrecht-Oost nabij het Diakonessenziekenhuis en de HKU. Nadat al één massief woonblok geplaatst was, vroeg ze Arons en Gelauff architecten voor een stedenbouwkundig plan voor fase twee van de campus, inclusief het ontwerp van 244 appartementen. Wij bedachten het plan van een Tiny Forest: zes kleurige, slanke woontorens die goed pasten binnen het campusidee.

Toelichting Arons en Gelauff architecten | Beeld Sebastian van Damme

De ranke torentjes hebben op elke verdieping vier hoekappartementen van 45 m². Geluidhinder is opgelost doordat elke woning een luwe zijde heeft. De gevelelementen zijn per toren anders gestapeld, door ze onderling te draaien verlevendigen we het beeld. De hoogte van de torens wisselt voor een goede bezonning van de campus. Elke toren heeft de naam van de bomen er omheen. We kozen de gevelkleuren uit de bloeivormen van deze boomsoorten. Groen en gebouwen passen daardoor perfect bij elkaar.

Monique van Loon (directeur Jebber): 'Arons & Gelauff zijn goeie puzzelaars die oplossingen vinden voor kleine woningen.' Jebber steunde het ontwerpteam in onze typologisch andere aanpak en het ontwikkelen van onconventionele oplossingen voor constructie en installaties. Met de landschapsarchitect ontwierpen we de campustuin. De bloeivormen in de tuin gaven ons het kleurenpalet van de torens. Met een sociale woningbouwbudget realiseerden we een bijzondere kwaliteit voor woningen én woonomgeving.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

De gevels zijn integraal; het houten binnenspouwblad en de metalen buitengevel zijn als één element aangevoerd en steigerloos gemonteerd. Bij de platte gevels is een bladvorm uitgestanst en uitgebogen. Zonlicht sprankelt op deze details. De gevels op de kop van de tunnels hebben gevouwen diagonalen. De plattegrond heeft slechts twee woningtypen. De keukens en badkamers werden als één prefab natte ruimte aangevoerd en in de betontunnel geschoven.

De bouwwijze met prefabelementen maakt het gebouw grotendeels demontabel. De tunnelstructuur heeft geen leidingwerk ingestort in de beton om dat ooit circulair te kunnen terugwinnen. De vier woningen per bouwlaag zijn op termijn schakelbaar tot twee grote appartementen door wapeningsvrije zones in de betonstructuur te houden. De atoombunker konden we nuttig aanwenden en zo behouden. In de campustuin zullen vogels gaan nestelen en op toren Tilia is een nestkast voor een slechtvalk.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Op het terrein ligt een ondergrondse atoombunker die men wilde verwijderen. Door het dak te verwijderen kon deze worden ingezet als retentiebekken. Nu is de vijver een centraal punt op de campus. Op de begane grond van de torentjes bevinden zich onder meer een fietswerkplaats, een café, een restaurant en gemeenschappelijke ruimtes. Met wat we aantroffen in de gesloopte gebouwen van het KPN-knooppunt Midden-Nederland en met name de atoombunker kon Jebber een klein koude-oorlogsmuseum inrichten.

Jebber heeft in de voet van Robinia haar kantoor gevestigd. Met de bewoners organiseren ze activiteiten buiten op de campus en in de gemeenschappelijke ruimten. Met de studententoren uit fase 1 en onze zes kleurige torentjes uit fase 2 is campus De Kwekerij nu al een fijne woonomgeving. Wanneer later dit jaar fase 3 wordt opgeleverd staan er op dit voorheen afgesloten en grauwe stukje Utrecht Oost straks 1100 nieuwe woningen op een bijzonder levendige en leefbare wooncampus.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.