Betere waardering van de positie van de architect door een alternatief juridisch raamwerk voor architectenopdrachten
Beeld Maxim de Gilder

Betere waardering van de positie van de architect door een alternatief juridisch raamwerk voor architectenopdrachten

De Nederlandse overheid heeft als ambitie dat de economie in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval. Materiaalstromen vormen de basis. Voor de architectuur is het goede nieuws dat er materialen en gebouwen in overvloed zijn. Het slechte nieuws is dat het veel tijd kost om ze op een goede manier opnieuw te gebruiken. Daardoor verdwijnen veel hergebruikplannen onderin een la.

Om hier verandering in te brengen herformuleren de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging de taken en verantwoordelijkheden van nagenoeg alle partijen in de bouw. Behalve van architecten. Hun positie blijft in deze stormachtige fase van de transitie naar een circulaire bouwsector vrijwel onaangeroerd. En dat terwijl de EU ze ziet als gamechangers. Zonder een nieuw juridisch raamwerk voor architectenopdrachten kunnen architecten die rol niet spelen.

Architect Jan Jongert en hoogleraar bouwrecht Stéphanie van Gulijk breken daarom in de must-read van deze week een lans voor een betere waardering van de positie van de architect om steviger bij te kunnen dragen een circulaire bouwsector. En voor een alternatief juridisch raamwerk voor architectenopdrachten om dat mogelijk te maken.

Lees ook de andere must-reads van deze week!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.