Grote ontwerpvrijheid met E-Board-gevelsysteem
Foto's: Henri Boer Fotografie

Grote ontwerpvrijheid met E-Board-gevelsysteem

Met het E-Board-gevelsysteem heb je een grote ontwerpvrijheid. Dat blijkt onder meer bij een fraai vierlaags woonblok aan de Bellavistastraat in het Amsterdamse Amstelkwartier.

Het woonblok heeft een prachtige gelaagde gevel en zelfs de grote erker aan de voorzijde is aan de onderzijde bekleed met steenstrips. Door keuze voor het E-Boardsysteem van Vandersanden kon Studio YAA zich helemaal uitleven.

Het woongebouw staat op een bijzondere plek: recht tegenover het park en de prachtige watertoren van het voormalig Zuidergasterrein. Voor de invulling van ‘kavel 4d’, gold een streng kavelpaspoort.

E-Boardsysteem

“Dit woongebouw is gebouwd in opdracht van CPO IAmstelDream (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, red.). Het gaat om vier woningen. Er waren zeer strakke ontwerpeisen vanuit de gemeente Amsterdam voor deze kavel. Wanneer je dan binnen de vastgestelde rooilijnen een zo groot mogelijke leefoppervlakte wil creëren moet je kiezen voor een zo slank mogelijke gevel. Maar ja, hoe doe je dat als de ambitie een energieneutraal gebouw is met een gelaagde gevel die aansluit bij de bijzondere omgeving?

Onze wensen kwamen samen in het E-Board-gevelsysteem van Vandersanden”, zegt architect Yvonne Modderman, die samen met architect Annika Hermann in 2021 Studio YAA in Amsterdam heeft opgericht. “We hebben dit project al in de periode 2017 tot 2019 samen ontworpen, maar toen werkten we nog als zelfstandige architecten.”

Project

Het woonblok met vier woningen is een alzijdig woonblok van 15 x 15 meter en 16 meter hoogte. De totale oppervlakte is 1.125 m2 BVO en het gebouw heeft een halfverdiepte parkeergarage. De voorgevel wordt gekenmerkt door een grote erker op de eerste verdieping.

“We hebben gekozen voor een krachtige entree, in het midden van de gevel aan de straatzijde. Daarnaast zijn de gevels van gebakken steen. In combinatie met de penanten en erker creëer je een zekere monumentaliteit. Het gebouw sluit daardoor goed aan bij de oorspronkelijke woningen van het Zuidergasterrein, aan weerszijden van het pand”, aldus Annika Hermann.

Het woongebouw is ook heel duurzaam. Met een WKO-installatie, warmteterugwinning. vloerverwarming, zonnepanelen op het dak en flinke isolatie is het gebouw energieneutraal. Bovendien is de GPR score gemiddeld 8.

Detaillering prima uitvoerbaar

De architecten kozen voor het E-Board-gevelsysteem na contacten met Vandersanden. De gewenste detailleringen beken prima uitvoerbaar in dit gevelsysteem. Yvonne: “Daarna hebben we zelfs nog de fabriek bezocht en proefpanelen laten maken.”

Waaruit bestaat een E-Board-gevelsysteem?

Waaruit bestaat het E-Board-gevelsysteem eigenlijk? De basis bestaat uit een ATG-gecertificeerd EPS-paneel dat wordt aangebracht tegen het binnenspouwblad bij nieuwbouw. Maar plaatsing op een bestaande buitenmuur bij renovatie is ook mogelijk. Bij het project in Amsterdam bestaat het binnenspouwblad uit kalkzandsteen. De isolatieplaten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, van 40 mm tot zelfs 306 mm. Uiteindelijk is er keus uit meer dan honderd verschillende kleuren baksteenstrips.

Kijk ook deze uitleg: wat is E-board?

Voordelen

Het E-Boardsysteem biedt veel voordelen. Zo weegt traditioneel metselwerk circa 180 kg/m2. Het E-Boardsysteem weeg slechts 35 kg/m2. Yvonne merkt op: “Door het geringe gewicht kun je op de dimensionering van de constructie enorm besparen. Maar bij ons speelde vooral de ruimtewinst, doordat je zeer slanke gevels kan maken.”

Overeenkomst met aannemer

De keuze voor het E-Board-gevelsysteem is ook vastgelegd in de overeenkomst met de aannemer: Hoogheide Bouw. “De aannemer kon dus niet afwijken van dit systeem. We hebben alle details vastgelegd, omdat anders Vandersanden geen garantie kan geven. Dat was even wennen voor het bouwbedrijf, maar het is gelukt.”

Gevarieerd gevelbeeld

De keuze van de juiste steenstrips was nog een hele uitdaging, maar uiteindelijk werd het de Ligure. Deze steenstrip wordt gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen en heeft heel genuanceerd meerdere kleuren. De basiskleur is geel, maar verder zien we bruine, witte, blauwe en antraciet accenten in het gevelbeeld. Naast enkele raamopeningen in de zijgevel zien we ook vlakken met een verticaal metselverband. De steenstrips hebben verder een bezandde en generfde structuur, waardoor een levendig gevelbeeld ontstaat dat prima aansluit op de historische omgeving.

Gelaagdheid

Wat de gevel een extra dimensie geeft is de gelaagdheid. Annika licht toe: “We houden van karaktervolle en gelaagde gevels. Daarom zoeken we naar reliëf en schaduwwerking, in combinatie met handvormstenen, bepaalde voegen en een gemêleerd kleurbeeld. Daarnaast zien we dat iedere gevel door penanten in vlakken wordt verdeeld, met een sponningdiepte van 60 mm. In die vlakken bevinden zich soms ook ondiepe sponningen die gemaakt zijn door twee dikten steenstrips te gebruiken: 20 en 28 mm. De penanten zijn gecreëerd met dikkere isolatieplaten. Verder is gekozen voor slanke verdiepingshoge aluminium kozijnen, die bijna wegvallen in de gevel.”

Tuinmuurtjes

Aan de voorzijde zijn met dezelfde steensoort tuinmuurtjes met kolommetjes gemaakt en aan de zijkant zien we die terug in de keerwanden bij de entree van de half verdiepte parkeergarage. Zijn dit dan wel echte metselstenen? “Nee hoor, ook de muurtjes en keerwanden zijn gemaakt met het E-Boardsysteem en dezelfde steenstrips. Dat merk je alleen als je er op klopt”, lacht Annika.

De architect besluit: “We nemen het E-Board gevelsysteem nu ook mee in de afweging bij volgende projecten. Dus de kans is groot dat we weer een keer op herhaling gaan!”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden