ARC24: Domus Houthaven, Amsterdam - Shift architecture urbanism

De opgave was een duurzaam woongebouw dat bijdraagt aan een bewuste manier van leven in de stad door een betere woonbeleving op minder m², binnen een woon community aan te bieden. Het gebouw combineert compacte appartementen met de voordelen van gedeelde voorzieningen. De vraag was hoe, ondanks het beperkte woonoppervlak, veel ruimte en gebruiksmogelijkheden in de appartementen te realiseren. En hoe ontmoeting en verschillende vormen van samen delen in de collectieve ruimtes te stimuleren.

Toelichting Shift architecture urbanism | Beeld Pim Top en Rene de Wit

Een slimme kern concentreert de secundaire functies in de appartementen, waardoor de leefruimte maximaliseert wordt. De kern combineert standaard modules voor keuken, badkamer, kastruimte en bedstee op een specifieke manier voor elk appartement type. Grote sculpturale meubelstukken fungeren als ruimteverdelers in de open ruimte van de collectieve woonkamer en kookstudio. Ze creëren verschillende plekken met een intiem karakter, waar meerdere huiselijke activiteiten tegelijkertijd mogelijk zijn.

Bij Domus hebben we van concept onderzoek tot architectuur tot interieur mogen werken, waardoor er een totaalontwerp kon ontstaan. Zo wordt de gedifferentieerde volumetrie van het ensemble doorgezet in gedifferentieerde appartement types dat tot hun recht komen door de specifieke moduleconfiguraties van de slimme kern. De aardse baksteentinten van elk volume, doorgetrokken in de entreehallen en gangen, zorgen voor oriëntatie binnen het grootschalig complex en identificatie met de eigen woning.

Beeld Rene de Wit
Beeld Rene de Wit

De slimme kern modules zijn van duurzaam plaatmateriaal in een polychromie van tijdloze kleuren specifiek voor elk type appartement. Uitzondering vormen de stalen deuren van de bedstee, robuust gedetailleerd en geperforeerd voor praktische maar ook decoratieve doeleinden. In de collectieve ruimtes, een complementair materialenpalet variërend van bamboe tot staal en fineer tot terrazzo zorgt voor een verrassende binnenwereld met contrasterende tactiliteit en grafische uitstraling.

De meest duurzame vierkante meters zijn de vierkante meters die je niet maakt. Vandaar dat Domus op een zeer efficiënte manier omgaat met ruimte, materiaal en energie. Anders dan in gangbare projectmatige woningenbouw, die casco wordt opgeleverd, zit hier al het vaste interieur inclusief vloer, gordijnen, kasten en bed inbegrepen. Daarnaast dragen de gedeelde voorzieningen bij aan sociale duurzaamheid. Ze nodigen uit tot ontmoeting en samenzijn, belangrijke aanjagers van gezondheid en geluk.

Beeld Pim Top
Beeld Pim Top

Ons doel was om een dierbaar en dienstbaar woongebouw te maken, waar de bewoners zich thuis voelen en de ruimtes toe-eigenen. In de appartementen speelt de slimme kern met bedstede een cruciale rol bij het creëren van multifunctionaliteit op een bescheiden oppervlak. De collectieve woonkamer, wiens interieur was ontworpen voor de Coronacrisis voor dagelijks informele samenzijn, bleek flexibel genoeg en leent zich tegenwoordig uitstekend voor “thuiswerken zonder thuis te zijn”.

Het maken van kwaliteit doe je samen. We zijn trots op onze goede band met de hoofdaannemer en de interieurbouwer. Dit begon in de ontwerpfase en werd doorgezet in de uitvoeringsfase, waarin we elke twee weken op de bouwplaats waren. Belangrijke onderdelen werden in mock-ups beoordeeld, zoals een volledige modelwoning. Naast de relatie met de makers, is die met de opdrachtgever van doorslaggevend belang geweest voor de kwaliteit die we gezamenlijk hebben bereikt.

  • 14_SHIFTau_DOMUS_H_plan01-1

    Download
  • 14a_SHIFTau_DOMUS_H_axo_collective

    Download
  • 14b_SHIFTau_DOMUS_H_axo_collective_01

    Download
  • 21_SHIFTau_DOMUS_H_axo_apartments

    Download
  • 21a_SHIFTau_DOMUS_H_axo_apartments_01-1

    Download
  • arc-awards-DOMUS-HOUTHAVEN

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.